Plexus Ofisi

İşviçre'nin Bern kentinden 30 km uzakta, bir enerji firması kendi üretim sürecinin tektonik doğasını ve morfolojisini binası ile yansıtıyor.

Strüktür, kesişen, çapraşık mekanların ve yolların bütünleşmesinden oluşuyor ve farklı mekansal biraraya gelmelere olanak sağlıyor. Bina aynı zamanda, transparanlığı ve geçirgenliği ile toplumsal bağları kuvvetli, sosyal bir bina olması ile de dikkat çekiyor. Yarılarak kaldırılmış alanlar açık kamusal alanlar oluşturarak, çalışanların dinlenme, rekreasyon ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanlar yaratıyor.

Ayrıca Plexus çağdaş tasarımdan ödün vermediği gibi mahallenin özgünlüğüne de saygıda kusur etmeyen bir bina olarak olumlu eleştiriler de alıyor.

Tasarımı IPAS Architecture’dan Salvatore Chillary tarafından yapılan Plexus’un inşaatını Minerge firması üstlendi. Firmanın binanın ekolojik değerlere gösterdiği özen üzerine jeotermik araştırmalar, çatıdaki güneş pili sistemleri gibi binada çevreye duyarlı sistemlerin geliştirilmesi binanın tasarımında büyük rol oynadı.

Etiketler

Bir yanıt yazın