Plastik ve Deniz Çöpü Bilgi Merkezi

Snøhetta, Norveç’te Oslo’nun yeni sahil bölgesi Sørenga'da, deniz atıklarının dünyadaki yaşam üzerindeki etkisi hakkında öğrenme, araştırma ve bilgi üretimi için halka açık Plastik ve Deniz Çöpü Bilgi Merkezi’ni tasarladı.

Her yıl sekiz milyon tondan fazla plastik atık okyanuslara karışarak deniz yaşamını tehdit ediyor. Nordic Ocean Watch iş birliğiyle Oslo Belediyesi Kentsel Çevre Ajansı’nın finanse ettiği Snøhetta tarafından tasarlanan bilgi merkezi, daha temiz bir dünya yaratmak için her birimize düşen sorumluluğu vurguluyor. Dünyanın büyüyen plastik zorluklarının üstesinden gelecek yaratıcı çözümlere ilham veren bir buluşma noktası ve eğitim alanı yaratmayı hedefliyor.

Oslo fiyordundan plastik atıkların toplanması, sınıflandırılması ve rafine edilmesi gibi görevleri üstlenen merkez, kent sakinlerinin plastiğin bir malzeme olarak değer zincirindeki yolculuğunu, ayak izini ve doğal niteliklerini anlamaları için bir alan olacak. Halk, kullanılmış plastiği yeni şekillerde kullanılması gereken değerli bir kaynak olarak görmeye teşvik edilecek.

Yapı, yel değirmeninden geri dönüştürülmüş ve cam elyafı sayesinde mükemmel yüzdürme özelliğine sahip türbin kanatlarından bir platformun üzerinde yüzüyor. Kesik türbin kanatlarından biri, su altı gözlem evine ev sahipliği yapıyor. Yerel sanayi alanlarında bulunan geri dönüştürülmüş, yeniden kullanılmış ve artık malzemeleri sergileyen esnek bir ağaç yapısı olarak tasarlanan merkez, kolayca sökülebilen tasarımıyla yeniden kullanımı teşvik ediyor.

Snøhetta, bilgi merkezi aracılığıyla doğal enerjinin etkili ve yeniden kullanımı için yeni bir standart oluşturmayı hedefliyor. Merkez, merak uyandırmak, bilgiyi yaymak ve tüm yaş gruplarına buluşma noktası olarak hizmet etmek amacıyla yıl boyu 7/24 açık olacak. Gündüzleri okul sınıfları, şehirden topladıkları plastiği cepheden görülebilen teşhir duvarına ekleyebilecek. Gece vakti ise merkez, daha sürdürülebilir bir dünya yaratmaya adanmış tartışmalara ve etkinliklere katılan idealistler, aktivistler ve karamsarlara toplanabilecekleri bir mekân sunacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın