“Plastik Pozitif” Hareketi ile Dünyanın Dört Bir Yanındaki Temizlik İçin Fon Sağlanıyor

Norveç merkezli Empower şirketi tarafından oluşturulmuş Plastic Positive projesinin amacı doğaya plastik sızıntısını durdurmak ve mevcut plastik atıkları temizleyerek geri dönüşüm yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak.

Blockchain

Plastik atıklar önemli bir çevresel sorun teşkil ediyor. Günümüzde tek kullanımlık bir ürün olarak, plastiğin bertarafı ve geri dönüşümü ile ilgilenen evrensel bir atık yönetim sistemi bulunmamakta.

Norveç merkezli bir girişim olan Empower, plastik atıkların toplanması konusunda topluluk eylemini ödüllendiren blockchain teknolojisini kullanıyor. Şu anda 15’ten fazla ülkede uygulanan Plastic Positive projesi, plastik atıkların toplanmasını teşvik ediyor, atık yönetim sistemlerini başlatıyor ve plastik üreticilerinin tedarik zincirlerinde şeffaflığı teşvik ediyor.

Bağışçıların yardımıyla Asya’da Hindistan, Endonezya, Laos ve Nepal’den Afrika’da Nijerya, Kamerun, Uganda ve Tanzanya’ya kadar tüm dünyadaki plastik atıkların temizlenmesi hedefleniyor. 7 000’den fazla insan bu hareket aracılığıyla geçimini sağlıyor.

Döngüsel ekonomiye şeffaf dijital çözümler sunmak isteyen Plastic Positive hareketi, sürdürülebilirlik ve çevre için insanların ve şirketlerin plastik ayak izini dengeliyor. Plastik atıklar, hizmet ağı içindeki 20’den fazla ortak ülkede toplanırken, hizmet sağlayan ihtiyaç sahiplerine ücret ödeniyor.

Deniz kirliliğinin kaynakları tarım, turizm, limanlar, barajlar, kentsel gelişim ve imalat sayılabilir. Her yıl atmosfere salınan CO₂’nin %25’inden fazlası okyanus tarafından emiliyor. Yapılan araştırmalar 2050 yılına kadar okyanuslarımızda balıktan daha fazla plastik olabileceğini gösteriyor. Okyanuslarda hali hazırda 300 milyon ton plastik atık bulunuyor ve her yıl 8 milyon tonun daha okyanuslara ulaştığı bildiriliyor.

Gıda zincirlerimize tarım, sanayi ve kozmetik yoluyla giren mikroplastikler de ayrı bir sorun oluşturuyor. Yetkililer ortalama bir insanın her hafta 2.000 kadar mikroplastik parçacığı yutabileceğini belirtiyor.

Dünyada her yıl 300 milyon tondan fazla plastik üretiliyor. Plastik kirliliği gıda güvenliğini, insan sağlığını, kıyı turizmini tehdit ediyor ve iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Yeni sürdürülebilir ürünler geliştirmek için plastik ürünlerin geri dönüşümü ve yeniden kullanımı sağlayarak plastik kirliliğini önlemek ve azaltmak büyük önem taşıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın