Pist’te ‘Pangaltı Hamamı’nın İzleri

Hera Büyüktaşçıyan’ın In Situ isimli sergisi 22 Mayıs'ta açılıyor.

PiST / Disiplinlerarası Proje Alanı 7. yılını Hera Büyüktaşçıyan’ın In Situ isimli sergisiyle kutluyor. 2012 yılında 4 ay süresince PiST / Araştırma ve Üretim Odaklı Misafirlik Programı: PIRPIR’daki stüdyosunda çalışmalarını sürdüren Hera Büyüktaşçıyan’ın bu süreçte geliştirdiği projelerinden biri olan In Situ, PiST / Disiplinlerarası Proje Alanı’nında ilk kez sergileniyor.

Büyüktaşçıyan’ın mekansal bellek, görünen/görünmeyen alan ve buna bağlı olarak zaman kavramının fiziksel/zihinsel mekan kavramı ile ilişkileri üzerine geliştirdiği In Situ, PiST’in bulunduğu coğrafi konumdan yola çıkıyor. Mekansal, sosyal ve tarihsel bir bellek taramasıyla başlayan bu çalışma Büyüktaşçıyan’ın kişisel belleğinde yer etmiş ve günümüzde artık yersiz kalmış tarihi ‘Pangaltı Hamamı’na odaklanıyor.1995 yılında aslına uygun olarak inşaa edilmek için yıkıldıktan on sene sonra bir otel olarak karşımıza çıkması dışında hakkında çok kısıtlı kaynak bulunan Pangaltı Hamamı, Büyüktaşçıyan’ın var olmayan bir mekanın tahayyülünü nasıl yapması gerektiğine dair sorular sormasıyla In Situ’de yeniden yerini buluyor.

PiST ve Galeri Manâ’nın prodüksiyon desteğiyle ilk kez sergilenecek olan In Situ, 22 Mayıs – 15 Haziran 2013 tarihleri arasında PiST /// Disiplinlerarası Proje Alanı’nda görülebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın