Pişmiş Kilden Gelen Serinlik

Yeni Delhi’de bulunan Ant Studio’nun geliştirdiği, kilden yapılan soğutma tesisatı güzel olduğu kadar fonksiyonel de…

Kilin yüzyıllardır soğutma için kullanılan doğal ve düşük teknolojili bir yöntem olduğu herkes tarafından bilinir. Ant Studio da sıcak Hint yazları ile savaşmak için bu “sıfır enerji klima” metodunu kullanmış.

Hindistan nüfusunun büyük bir kısmı için, büyük klima sistemlerine sahip olmak oldukça zor: Ekonomik ve enerji verimli değil. Düşük teknoloji kullanılarak yapılan ve enerji açısından verimli olan Ant Studio’nun cihazı ise görsel olarak da tatmin edici.

Düşük maliyetli pişmiş kil silindir borulardan oluşan cihaz ıslatıldığında meydana gelen buharlaşma işlemi hava sıcaklığını yavaş yavaş düşürüyor. Gözenekli terra-cotta üniteleri önce suyu emiyor, sonra suyun buharlaştığı ve soğuk havaya dönüştüğü dış yüzeye suyu sızdırıyor.

DEKI Electronics fabrikası için üretilmiş olan bu düşük teknoloji ürünü, buharlaşmalı soğutma gücünden yararlanıyor. Fabrika için yapılan güzelleştirme projesinin bir parçası olarak inşa edilen yenilikçi soğutma sistemi, son derece işlevsel olup aynı zamanda fabrikaya estetik bir görünüm katıyor. Arı kovanından esinlenen yapının yoğun paketlenmiş terra-cotta konilerinin şekli ve boyutu, ileri hesaplamalı analiz ve modern kalibrasyon teknikleri kullanılarak belirlenmiş.

Ant Studio’nun kurucusu Monish Siripurapu, bu deneyin işlevsel olarak oldukça iyi çalıştığını düşünüyor. Bu girişimin bulgularının, binanın işlevselliğinde gerekli olan ancak göz ardı edilen bir bileşeni olan soğutma sistemlerine bakış biçimimizi yeniden şekillendirebileceğini söylüyor. Her kurulumun bir sanat eseri olarak ele alınabileceğini belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın