Pigmentli Betondan Çok Amaçlı Salon

TRACKS tarafından tasarlanan, Kuzeybatı Fransa'daki Moréac'in yeni kültür merkezi, şehrin ana tesislerini (spor salonu, okul kompleksi, konferans salonu) bir araya getiriyor.

Topoğrafyası ile öne çıkan bu cömert proje alanı, yeni festival salonları kompleksi için olağanüstü bir ortam sunuyor. Belediye tarafından desteklenen proje, güçlü bir büyüme içinde Moréac şehrinin yeni ihtiyaçlarını karşılıyor.

Projede aynı anda 750 kişiye kadar ağırlanabilen 3 büyük çok amaçlı balo salonu ve 600 kişiye kadar yemek servisi yapan profesyonel bir mutfak yer alıyor.

Mekanların çok yönlülüğü, belediyenin ihtiyaçlarına yönelik, konser, tiyatro, dans, düğün gibi çeşitli etkinliklere imkan sağlıyor.

Binanın maddeselliği ile onu çevreleyen yeşil alan ile birlikte vurgulanıyor. Kütlede renklendirilmiş pembe beton cephenin kullanılması, projenin peyzajdaki varlığını destekliyor.

Binanın genel hacmi iki ana unsurdan oluşuyor. Bu iki unsur doğa, mekanların iç organizasyonuna ve işlevlerine işaret ediyor.

Spor salonunun karşısında yer alan ilk alçak hacim, kompleksin girişini işaret ediyor. Alçak yapı, arka planda odaların geometrisini bir araya getiriyor.

Arka planda Doğu’dan Batı’ya art arda üç hacimin tırmandığı ikinci bir kimlik öne çıkıyor. Bu hacimler, peyzaja açılan odalar olan zengin ve heybetli ana mekanları simgeliyor.

Demir oksit hematit pigmentasyonu ile elde edilen pembe beton tonlarındaki proje, peyzajdaki varlığını öne çıkarıyor.

Yeni çok amaçlı oda, yeşil çevre içerisinde oyulmuş bir hacim gibi. Oluşturulan hacmin kütlesi daha sonra şekillendirilmiş ve oyulmuş. Oyma yarım kemerleri, camlı perde duvarları vurguluyor.

Salonların ve girişin yatay bantları daha sonra ana hatları çizilerek, yapının yüksek kütleleri tarafından doğrudan güneş ışığından korunan peyzaj üzerinde geniş açıklıklar sunuyor.

Etiketler

4 yorum

  • Özgür Savaş Özer says:

    Hep aynı şeyleri yazıyorum ama, Moreac hangi ülkede?
    Gerçekten bilmiyorum. Belki ben bilmiyorumdur yani okuyucunun geneli “Moreac” denince şıp diye nerede olduğunu biliyordur.
    Ben ise Google’sız Arkitera haberi okuyamıyorum.
    TRACKS kim abi, Moreac neresi? Hangi milletin insanları, dünyanın neresinde yapmış bu yapıyı?
    Önemli değil midir bir bina tanıtılırken bu bilgileri vermek?

  • Emine Merdim says:

    Merhabalar, haklısınız 🙂 Hemen düzeltiyoruz. Aslında bilinmeyen kentler için her zaman yazıyoruz. Etiketlere mutlaka ekliyoruz.

  • Özgür Savaş Özer says:

    Saygın yaklaşımınız için çok teşekkürler.
    İnanın etiket yeterli olmuyor, değil de zaten. Yazının kendi bütünlüğü olması lazım, etiket yazının asli bir unsuru gibi çalışamıyor. Ben bu yazıda kaçırmıştım mesela etiketleri.

Bir yanıt yazın