Philip Johnson’ın Pavyonu Yıllar Sonra Hayat Bulacak

Philip Johnson'ın 1964-65 New York Dünya Fuarı için tasarladığı pavyonun yer aldığı New York Queens'te yetkililer seneler sonra yapıyı aydınlatmaya karar verdiler.

Queens Belediye Başkanı Melinda Katz “Aileler ve ziyaretçilerin nesiller boyunca görmekten zevk alacağı bu ulusal hazineyi görünür bir ikon haline getireceğiz” diyerek yıl sonuna kadar pavyonun aydınlatılacağı sözünü verdi. 

Pavyonun 3 kulesi mavi, yeşil ya da kırmızı LED ışıklarla aydınlatılacak ve bununla ilgili testler devam ediyor.

Fakat testler çok zorlu geçiyor. Kulelerin içinde yer alan merdivenler büyük ölçüde hasar görmüş. New York Landmarks Conservancy’den Katz’ın ofisiyle birlikte çalışan Alex Herrera kuleleri tepeden mi yoksa zeminden mi aydınlatmak konusunda hala karar aşamasında olduklarını söylüyor.

“Belki renkler değişir ya da özel günler için belirli renkler kullanırız.” diyor Herrera. Queens Müzesi gibi fuar zamanında yapılan diğer yapıların gece bile çok güzel göründüğünü söyleyen Herrera, parkta bulunan tek ölü yapının New York Pavyonu olduğunu sözlerine ekliyor. 

Katz görevine başladığından beri bu pavyonun kentin yaşayan, turist çeken bir parçası olması için çaba sarfediyor ve onarım için şu ana kadar 5.8 milyon Dolar fon buldu. 

Kuleler 15 sene önce mavi ışıklarla aydınlatılmış, 1970 yılında Diana Ross ve Michael Jackson’ın “The Wiz” isimli filmine sahne olmuştu. “Modern Ruin” isimli belgeselini tamamlayan Matthew Silva pavyonun ışıklandırıldığında çok güzel göründüğünü söylüyor ve ekliyor: “Aydınlatmanın kamu algısını değiştirmesine yardımcı olacağını düşünüyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın