Peyzajla Bağ Kuran Bir Sosyal Konut Projesi: Sonia Delauney Residence

Fransız mimarlık ofisi Comte Vollenweider, Fransa’nın Alpes-Maritimes bölgesindeki Mouans-Sartoux köyünde, çevreci bir sosyal konut projesi tasarladı.

Endüstri bölgesi şehrin dışında bulunan Mouans-Sartoux, geleneksel ve eski bir köy olarak karşımıza çıkıyor. Bölgede, tekil bir morfolojiden apartman yapılarına geçiş görülüyor. Sıcak cepheli yapıları, çeşmeleri ve davetkar meydanları olan kentsel doku, projenin bağlamıyla güçlü bir etkileşim kuruyor.

4.110 m²’lik alana sahip proje, 62 adet sosyal konut içeriyor. Comte Vollenweider, Chemin des Gourettes’ten alışveriş merkezine kadar uzanan yaya yolunu genişleterek, şehrin doğu tarafı ile bir bağlantı kuruyor. Bu yaya yolu, arazideki mevcut küçük derenin korunmasını sağlıyor.

Bitişikteki arazi, alışveriş merkezi ile doğrudan ilişki kuran yeşil bir alan olarak tasarlandı. Aile odaklı bu peyzaj bahçeleri, kullanıcılar için ortak bir alan yaratıyor ve sosyal hayatı zenginleştiriyor. Mimarlar, komşu “Les Passantes” projesi ile hizalı, dış mekan yaya köprüleri tasarlayarak farklı bir ulaşım aksı oluşturuyor. Dış yaya köprüleri, peyzajla ilişki kurarak apartmanlara erişim sağlarken, kullanıcılara sosyal hayat için ekstra bir mekan yaratıyor.

Çevreci yaklaşım, projenin ana odağı olarak karşımıza çıkıyor. Bu yaklaşım ile proje, doğanın insanlara ve çevreye katkısını dikkate alan, daha az arazi işgal eden, sağlıklı malzeme kullanımını teşvik eden ve doğal kaynakların tüketimini azaltan tasarım kararlarıyla ilerliyor. İyi yönlendirilmiş, yalıtım ve havalandırma sistemleri özenle yapılmış proje, sürdürülebilir gelişimin zorluklarına şimdiden cevap veriyor. 11.60 metre derinliğindeki yapılar, doğal ışıkla iki taraftan aydınlanma, çift yönlenme ve mükemmel havalandırmanın tadını çıkarıyor. Her daire, konutun başka bir yaşam alanı olan sundurmaya açılıyor. Sundurmanın kafesli panelleri, sıcak havalarda konfor sağlarken, kullanıcıların mahremiyet ihtiyacını karşılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın