Peyzaj Mimarları Odası “Ücretli Çalışanların Özlük Hakları”nı Derledi

Peyzaj Mimarları Odası Ücretli Çalışan Peyzaj Mimarları ve İstihdam Komisyonu tarafından, ücretli çalışan peyzaj mimarlarının hakları ve özlük haklarının derlendiği çalışma yayımlandı.

Çalışmaya ilişkin komisyon tarafından yazılan önsöz şöyle:

“Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuyla hepimiz karşılaşmışızdır. Hepimiz büyüdük ve bir takım mesleklerle ünvanlara sahip olduk. Peyzaj mimarı olmak kimimiz için bilinçli bir tercihti, kimimiz için ise eğitim sisteminde savrulduğumuz bir alandı. Yine de okul sıralarında aldığımız eğitimle peyzaj mimarlığına dair umutlar geliştirdik, hayaller edindik. Zorlu bir eğitimden geçip proje teslimlerinde sabahladık. Şimdi öğrendiklerimizi uygulamak, farklı tasarımlar yapmak, kente-kırsala yani hayata bir şeyler katmak zamanı. Fakat iş yaşamına atıldığımızda karşılaştığımız koşulların belki de proje teslimi için sabahlamaktan daha zor olduğunu hayretler içinde farkettik. Bunu en çok meslek nüfusumuzun büyük çoğunluğunu oluşturan ve emeğini satarak hayatını kazanan ücretli çalışan peyzaj mimarları, yani beyaz yakalı işçi meslektaşlarımız gördü, görmekte.

Ofis, şantiye ya da sera gibi çalışma ortamlarımızda sigortamızın yatırılmaması, asgari ücret üstünden yatırılması ya da işverenle anlaşmazlığa düştüğümüz durumlar olabilir. Esnek çalışma saatleri, analitik düşünme sistemi ile aynı anda yüksek iletişim becerilerine sahip olmamız da bekleniyor olabilir. Sistemin herkesi bir yarışa soktuğu bu kısır döngüde haklarımızın ne kadar farkındayız? Haklarımızdan, zamanımızdan, yaşamımızdan ne kadar ödün veriyoruz? Bazen deneyimsiz olduğumuz için bu durumun geçici olmasını düşünüyor ya da bekliyor olabiliriz hatta kendi işimizi kurma planları yapıp bu durumdan kurtulma beklentimiz de olabilir. Ancak kendi işimizi kurduğumuzda yakındığımız durumları başkasına yaşatacaksak ne anlamı var?

Biz, Ücretli Çalışan Peyzaj Mimarları Komisyonu olarak çalışanların en temel hakları olan; sigortası tam yatan bir iş, insani çalışma süreleri, düzenli ödenen bir maaş, fazla mesai ücreti; kısaca insanca bir yaşam istemekteyiz. Sonuç olarak yeni mezun ya da deneyimli, hepimiz bireysel olarak bu durumlara karşı kendimizce direnmeye çalışmaktayız. Fakat örgütlü bir mücadeleyle sesimizi daha çok duyurmak, birbirimizden haberdar olmak ve haklarımızın farkına varmak için bir arada daha güçlüyüz.

Geleceğimize dair umudumuzu yeşertmek adına önce dertlerimizde birleşmek, sonra haklarımızı öğrenmek için tüm ücretli çalışan meslektaşlarımızı hakları hakkında bilgilendirmek adına bu kitapçığı hazırladık.

Ücretli Çalışanların Özlük Hakları broşürüne buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın