Perşembe Pazarı’na otel yağıyor

Arap saçına dönen Galataport ihalesi ile yatırımcıları çeken Karaköy Perşembe Pazarı, butik otel yatırımcılarının markajında. Bölgede iki yılda 18 butik otel açıldı, onlarcası da yolda.

Karaköy Perşembe Pazarı tarihinin en hareketleri günlerini yaşıyor. 1980’lerden itibaren konuşulmaya başlanan Hırdavatçılar Çarşısı’nın tasfiye meselesi arap saçına döndü. Galataport gibi birçok iskân planı mahkemeden dönerken, binalar gizliden el değiştirmeye devam ediyor.
Sadece son iki yılda bölgede 18 butik otel açıldı ve onlarcası da yolda…

Bölgenin tarihi binalarından Gümrük Han, üç yıldır butik otel olarak işletiliyor, hemen yakınındaki üç katlı bir bina da ünlü televizyoncu Osman Tan Erkır tarafından butik otel yapılmak üzere satın alındı. Aynı bölgedeki Karaköy Palas için sıraya giren butik otel zincirlerinin de bölgeyle yakından ilgilendiği biliniyor. Galata, Şişhane bölgelerindeki yenileme çalışmaları da bölgeyi daha değerli hale getiriyor. Turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Karaköy bölgesinde otellerde yer bulmak da neredeyse imkânsız.

‘Bu bölgede her otel kazanır’
Geçen günlerde Halk GYO Genel Müdürü Kazım Şimşek de Karaköy ve çevresinde üç-dört ay içinde orta büyüklükteki bir otel yatırımı olacağını açıkladı. “Galataport Projesi’nin eninde sonunda hayata geçeceği düşünülürse bu bölgede yapacağımız her otel para kazanır” diyen Şimşek’e göre, bu bölgede otel yatırımında ofise göre iki kat gelir elde ediliyor ve bölgeyle ilgilenen 10’a yakın grup daha var” diye konuştu.

Çocukluğundan beri bölgenin yıkılacağı korkusuyla büyüdüğünü anlatan 30 yıllık esnaf İsmail Kabakoğlu, “Sanayinin kalbini yok etmesinler” diyor. Tekstilkent gibi şehrin dışında ve ulaşımı zor bir bölgeye gitmenin işlerini öldüreceğini belirten Kabakoğlu, şunları söylüyor: “Beklentimiz alışveriş merkezi gibi hem sağlam altyapısı olan hem de şehir içinde bir bölgeye taşınmak. Şimdi de kentsel dönüşüm projesiyle tedirginliğimiz giderek artıyor. Burada 4 bin faal işletme ve senelik 2 milyon dolar ticaret hacmimiz var. Bunu yok etmesinler, yer göstersinler gidelim.”

Yıllardır turizm yapma hevesi nedeniyle belediyenin esnafa çivi bile çaktırmadığınI söyleyen Galata Derneği Başkanı ve mülk sahibi Erdoğan Evren de, bölgedeki tarihi Gümrük Han’ın bir İtalyan tarafından satın alınarak üç yıldır butik otel olarak işletildiğini söylüyor.

Esnaf da turizm yapmak istiyor
Evren, bölgedeki diğer tarihi mekânların da turizme uygun düzenleneceğini, Kurşunlu Han ve Arap Camii’nin ön kapı ekleme projelerinin başlatıldığını belirtiyor. “Kuledibi’nin etrafını görünce turizm yapmakta iştahlanıyoruz” diyen Evren, bölgedeki birçok binanın gizliden el değiştirdiğine dikkat çekiyor.

Hangi projeler var?
The House Hotels, Ela Quality ve Les Ottomans gibi büyük şirketlerin de isimleri anılıyor.
YILMAZ ULUSOY: Sümerbank binasını 9 milyon dolara aldı, butik otel olarak işletecek.
TORUNLAR HOLDİNG: Türkbank’ın binasını butik otele çevirecek.
ALKOÇLAR TURİZM: Global Holding binası ile birlikte, tarihi Veli Alemdar Han’ı otel yapacak.
HAKAN MADENCİLİK: Vakıfbank Bölge Müdürlüğü’nün binasını 5 yıldızlı otel yapacak.
CVK GROUP: Tophane’deki Bilgi Üniversitesi binasını 9.5 milyon dolara satın aldı.
İŞADAMI NİZAM HIŞIM: 1.5 milyon Dolar’a satın aldığı Bereket Han’ı butik otel olarak işletecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın