Perfore Cepheli Laboratuvar Binası: Wave One

FAAB Architektura tarafından European Center for Families için tasarlanan Wave One, Polonya'nın Baltık Denizi kıyısındaki kenti Sopot'ta bulunuyor.

Binanın konsepti deniz dalgalarının karmaşasından ve kentin yerel dokusundaki detaylı oyma bezemelerinden çıkmış. Bunun üzerine tasarımcılar birbirleriyle ilişkili 5 binadan oluşan, dalgaları anımsatan bir vaziyet planı tasarlanmış. Uzun bir tasarım ve inşa sürecinin ardından ilk yapılan bina olan Wave One’da, SARS-CoV-2 test laboratuvarları, bir araştırma ve geliştirme merkezi ile yönetim alanları dahil olmak üzere özel tıbbi laboratuvarları bulunuyor.

Cephenin Formu

Wave One’ı saran beyaz perfore cephe Pierre Carreau’nun AquaViva başlıklı fotoğraf serisinden ilham alıyor. Mimarlar, fotoğrafçı tarafından fotoğraflara yakalanan dalgaların geometrik karmaşasını analiz etmiş. Zamanda donmuş, 3 boyutlu eğri formlar, binanın finaldeki formunu şekillendiren mimari bir dile dönüştürülmüş. 1.362 adet perfore üçgen panellerle, cephe tıpkı bir dalga gibi binanın tepesinden bükülüyor.

Perfore panellerin sembolik jestleri

1- Yerel geleneğe ait olan bina cephesindeki ahşap oyma bezemelerin yerleşmesi
2- Yatırımın sağlık işlevine uygun, iyileştirici güçlere sahip eski bir motif olan yaşam çiçeğine referans vermesi

Perfore cephe ferahlığa ve binanın mekanda yayılmasına olanak sağlıyor.

Batı ve doğu cepheleri

Batı ve doğu cepheleri, eğimli ve güneş ışığını kaldırıma yansıtan sinterlenmiş beyaz seramikten üçgen paneller ile 3 boyutlu bir form alıyor. Onlar binanın etrafını aniden canlandıran geçici detaylar yaratıyor.

Aynı şekilde, bir deniz dalgasının iç bükeyliğine referans veren eğrileşme bina kütlesinin şekline ilham vermiş.

Güney girişi üzerindeki geniş kavisli kanopi, mimarlar tarafından dijital olarak 3 boyutlu olarak modellenmiş ve ardından birebir maketlerin hazırlanması için yerel müteahhitlere sunulmuş.

Katların Fonksiyonları

Bodrum Kat: Soğuk ve reaktif depolar, sunucu ve teknik odalar.
Zemin kat: Lobi, toplama noktası, robotik ayırma hatlarına dayalı tam otomatik tıbbi laboratuvar ekipmanına sahip tıbbi analitik laboratuvar.
Birinci kat: Genetik alanında araştırma yapan moleküler biyoloji laboratuvarı. Sitoloji, sitogenetik ve virolojik laboratuvar bitişik.
İkinci kat: Araştırma ve geliştirme merkezi. Bu merkez aynı zamanda uygulamayı kolaylaştırmak ve tıbbi prosedürlerin erişilebilirliğini artırmak için özel yazılımlar oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın