Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları İçin Tasarlanmış Bir Sürat Pateni Stadyumu: Ice Ribbon

Multidisipliner tasarım ofisi Populous, 4 Şubat'ta Pekin'de başlayacak 2022 Kış Olimpiyatları için tasarladığı "Ice Ribbon" isimli sürat pateni stadyumu projesini tamamladı.

Proje, 2022 Kış Olimpiyatları’nın tek kalıcı mekanı olarak hayata geçirilmiş. 12.000 kişilik kapasitesi ve 400 metrelik yarış pisti ile salon sürat pateni etkinliklerine ev sahipliği yapacak stadyum, on dört altın madalyaya tanıklık edecek.

Ofis, Ice Ribbon projesini “sürat pateninin zarafetini, hassasiyetini, hızını ve dinamiğini kutlayan Çin kültürel mirasının bir sembolü” olarak tasarladığını belirtiyor. 22 dev ışıklı kurdeleden oluşan bir cepheye sahip arenanın, 2022 Kış Olimpiyatları’nın odak noktası olması bekleniyor.

Önceki projeleri arasında Londra Olimpiyat Stadyumu ve Tottenham Hotspur Stadyumu olan uluslararası firma Populous, tasarımını eski Pekin’de oynanan “buz oyunu” isimli geleneksel bir çocuk oyununa dayandırmış.

Sonsuz enerji ve olanaklara sahip gibi görünen, yüksek hızlı dönen ve sıçrayan bir buz tepesini içeren oyuna atıfta bulunacak şekilde hızlı hareket izlenimi yaratmak için oval şekilli stadyumun etrafından akan 22 büyük ışık şeridi içeren bir tasarım oluşturulmuş.

Seyirciler için daha sürükleyici bir deneyim yaratmak üzere tasarlanan şeritler, arenanın etrafında 33,8 metre yüksekliğinde bir koza oluşturacak şekilde planlanmış ve geceleri cepheyi canlandıracak dinamik aydınlatma ile programlanabilir şekilde hayata geçirilmiş. Pekin, tarihte hem yaz hem de kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapan ilk şehir olurken, proje mevcut Pekin Olimpiyat Parkı’nda inşa edilmiş. Proje, Herzog & de Meuron’un Ulusal Stadyumu ve PTW Architects tarafından tasarlanan Ulusal Su Sporları Merkezi’nin yanında inşa edilmiş.

Performansını optimize etmek ve çevresel etkisini azaltmak için stadyumda son teknoloji, çevre dostu özelliklere yer verilmiş. Karbondioksit transkritik doğrudan soğutma kullanılarak oluşturulan bir buz yüzeyine sahip olan dünyadaki ilk mekanlardan biri olan stadyum ve bu özelliğiyle geleneksel bir pistten daha fazla enerji verimliliğine sahip olacak. Yüzey boyunca 0,5 santigrat dereceden daha az bir sıcaklık farkı elde etmeyi mümkün kılan bu sistem sayesinde daha hızlı ve daha güçlü bir pist oluşturulmuş.

Sürat pateni bıçaklarının hareketinin ve sesinin her koltuktan görülebilmesini ve duyulabilmesini sağlamak için oturma ve akustik de dikkatli bir şekilde tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın