Pekin’de Nefes Alınmıyor

Pekin’de hava kirliliği “güvenilir eşiğin” 20 kat üzerine çıkınca “turuncu alarm” verildi. Halk maskesiz sokağa çıkamıyor. Uzmanlar bitkilerin de fotosentez yapamayacak duruma geldiğini söyledi.

Pekin’de nefes alınmıyor

Çin’in başkenti Pekin’de hava kirliliğinin riskli seviyelere çıkması nedeniyle kentte “turuncu alarm” verildi. Dev metropolde bir haftadır aralıksız süren “tehlikeli” seviyelerdeki hava kirliliği nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Çin Temsilciliği, ülkede hava kalitesinin yükseltilmesi çağrısında bulundu. Sağlık yetkilileri, 20 milyon Pekinliye sokağa çıkarken maske takmayı tavsiye etti. Yaşlıların, çocukların ve rahatsızlığı olanların ise kapalı yerlerde kalması isteniyor.

Çinli uzmanlar, yaşanan durumu “nükleer kış” olarak tanımlıyor, hava kirliliği seviyesinin bitkileri fotosentez yapamayacak duruma getirdiği ve gıda kaynaklarını yok ettiği uyarısı yapıyor.

Pekin’de hava kirliliği, DSÖ’nün güvenilir eşik olarak kabul ettiği PM 2.5 değerinin (25) 20 kat üzerine çıktı. Hava kirliliğindeki zararlı partikül oranını ölçen PM 2.5 değerinin 527’ye ulaştığı başkentte çok sayıda kişinin solunum, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere koştuğu belirtildi. Pekin’de kirliliğin iki gün daha sürmesi beklenirken, bölgeye gelecek rüzgarlı havanın yoğun kirliliği dağıtması bekleniyor.

Çin’de hava kirliliği şiddetini belirten alarm sisteminde mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor. Turuncu alarmda inşaatların durması, fabrikaların emisyonlarını yüzde 30 azaltması gerekiyor.

ÖMRÜ KISALTIYOR

Ülkede önceki gün 161 kentteki ölçümlerde 58 kentte kirlilik olduğu ve 23’ünün de “oldukça kirli” Pekin’de nefes alınmıyor 50 yıl önceki maçta Muhammed Ali, Sony Liston’ı altı raundun sonunda yenerek “Dünyayı salladım” demişti. seviyelere ulaştığı belirtildi. Dünya çapında hava kirliliğinin en yüksek olduğu 20 şehirden 16’sı Çin’de bulunuyor.

Ulusal Bilimler Akademisi’nin araştırmasında, özellikle ülkenin kuzey bölgelerinde kömür yakmaya bağlı hava kirliliği nedeniyle insan ömrünün ortalama 5.5 yıl kısaldığı öne sürülmüştü. Çin hükümeti, her yıl yaklaşık 500 bin kişinin hava kirliliği nedeniyle öldüğünü açıklamıştı. Bu arada diğer birçok kentte kirlenmenin Pekin’den çok daha kötü olduğu belirtildi.

Çin’de hızlı sanayileşmenin yanı sıra otomobil sayısının da 2000’de 16 milyonken şimdi 100 milyona çıktığına dikkat çekiliyor. Geçen yıl Çin yönetimi, 2017’ye kadar hava kirliliğini büyük oranda azaltacak bir eylem planı hazırladı. Bu arada ilk kez Çin’de hava kirliliği nedeniyle Hebei eyaletinde bir kişi hükümeti dava etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın