PechaKucha Oturumu ArkiPARC’a Damgasını Vurdu

2003 yılında Japonya'da Klein-Dytham Mimarlık Şirketi'nden Astrid Klein ve Mark Dythamca tarafından geliştirilen bir sunum tekniği olan PechaKucha Japonca'da "dedikodu" anlamına geliyor.

{video475 src=”http://player.vimeo.com/external/42197812.sd.mp4?s=122ed045626d41c7c813ad945952ce0e”}

20 saniyede bir değişen 20 görselle konuşmacının süresini 6 dak 40 saniye olarak tanımlayan teknik sayesinde izleyenler sıkılmıyor.

ArkiPARC 2012’de de Türkiye Gayrimenkul Vizyonu 2023 temasını davetli konuşmacılar bu teknik ile sundu. Can Yücel Metin’in renkli moderatörlüğünde konuşmcılar Prof.Dr. Cengiz Aktar (Bahçeşehir Üniversitesi, Vatan Gazetesi), Mimar Emre Arolat (EAA Mimarlık), Gökşin Ilıcalı (Argos Turizm Kurucu ortak), Ömer Kemal İsvan (Servotel Kurucu Başkanı), Hakan Kodal (KREA Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı), Ramadan Kumova (Fer Yapı İcra Kurulu Başkanı) ve Bahadır Teker (Şeker Mortgage Finansman AŞ Genel Müdür) 6 dak 40 sn’lik konuşmaları ile konu hakkındaki fikirlerini paylaştı. Sunumlar öncesinde Müge Yorgancı izleyicilere katılımları için teşekkür ederek ArkiPARC 2012 bünyesinde gerçekleşen PechaKucha’nın temasını açıkladı.

Prof.Dr. Cengiz Aktar; İnşaat sektörünün ülkemizde danışmanlık, denetleme ve etki analizinden uzak bir yaklaşımda icraat edildiği üzerine çarpıcı görseller sunarken Mimar Emre Arolat şehirciliğin artık sanatsallıktan uzak, satışa yönelik bir anlayışla gerçekleştiği üzerine ilgi çekici örnekler verdi. Arolat’ın günümüzde lale temalı gökdelenlerin yapılmasından yola çıkarak 2023 profilini katlı köprü, AVM yapılmış Ayasofya gibi mizahi yönü kuvvetli benzetmelerle öngörmesi salondan da olumlu tepkiler aldı.

Gökşin Ilıcalı’nın sunumu ise kentsel çevrede kalite sağlamanın günümüzde hangi kurallara dayalı olduğu üzerineydi. Sunumunu büyüdüğü yer Bursa’nın tarihi kent merkezinin olumsuz dönüşümü üzerine anlattığı hikayelerle çekici kılan Ilıcalı, kırsalla bağlantısını kesen şehirlerin tarihte de ağır bedeller ödediğini, günümüzde ise gecekondular kadar gündüzkondulara da çare bulunması gerekliliğini ifade etti.

Sunumunu kısıtlamalara karşın doğal kaynaklara yakın yerleşimlerin doğurduğu sonuçlar üzerinden gerçekleştiren Ömer Kemal İsvan, dokuyu aynı kalitede koruma anlayışından uzak kalındığına, insan odaklı enstantanelerin üzerine gidilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Hakan Kodal ise İstanbul’un turizm, yemek, moda, eğlence, finans ve ticaret merkezi olduğunu, hatta bu konularda Londra, New York, Paris gibi dünya kentleri ile yarışabilir seviyede olduğunu belirtti. Sunumuna kentsel dönüşümün kanal İstanbul, toplu konut gibi uygulamalardan ibaret olmadığını belirterek devam eden Kodal 2023’e gelindiğinde kurumsallaşılması gerektiğini ifade etti.

Sunumuna 1950’li yıllarının İstanbul yapılaşma haritaları ile başlayan Ramadan Kumova sokak yaşamını seven bir kültürden geldiğimizi ancak bu konuda henüz Avrupa kadar kendimizi geliştirmediğimizi kent mobilyaları üzerinden sunduğu görseller üzerinden açıkladı.

Son konuşmacı Bahadır Teker ise şehirleşmenin; informal kentleşme, kamu üretimi konutlar ve ticari şehirleşme yöntemleriyle gerçekleştirildiğini belirterek konut finansmanı – konut yapım şekilleri ilişkisine dair çeşitli grafik tablolar sundu.

Her konuşmacıya salondan gelen sorular yöneltildi. PechaKucha tekniği Arkiparc 2012’de de ne kadar ilgi çekici bir sunum tekniği olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın