Paulo Mendes da Rocha’nın Binasının Avlusunda Sanat ve Mimarlık Buluşuyor

Paulo Mendes da Rocha'nın Sao Paulo'daki Galeria Leme binasının avlusunu mesken tutan SITU isimli proje serisinde sanat, mimarlık ve kent arasındaki diyalog inceleniyor.

SITU’nun beşinci serisinde Perulu sanatçı Sandra Gamarra’nın Cielo Raso* isimli eseri sergileniyor.

2006 yılında Pritzer Ödülü’nü kazananan, 2016 yılında ise Praemium Imperiale, Altın Aslan ve RIBA Altın Madalyası gibi tüm prestijli mimarlık ödüllerini kucaklayan Paulo Mendes da Rocha’nın ikonik binalarından Galeria Leme, Sandra Gamarra’nın beton bloklardan oluşan çalışmasına fon oluşturuyor.

Sandra Gamarra çalışmasında, binanın cephesinde kullanılan büyüklük ve cinste beton blokları, binanın cephesindeki beton kalıp modülasyonunu takip ederek avluya yerleştirmiş.

Sanki eksik kalmış ya da tamamlanmamış gibi görünen çalışmanın merkezi ise boş bırakılarak And Mitolojisi’ndeki Chakana şeklinde atıfta bulunulmuş. Bu şekil maddi ve manevi dünya arasındaki bağlantıyı simgeliyor.

*İspanyolca bir tanım olan Cielo Raso’yu mimari terminolojide “asma tavan” ya da “düşük tavan” olarak anmak mümkün. Edebi karşılığında ise “Cielo”nun anlamı gökyüzü ya da cennet ve “Raso”nun anlamı ise sığ ya da düz.

Etiketler

Bir yanıt yazın