Paslı Ev

Oslo'nun tarihi bölgesi Gamlebyen'de Jarmund/Vigsnæs Architects tarafından hayata geçirilen projede, altı kişilik bir ailenin rahatça barınabileceği bir mekan hedeflendi. Cephelerde kullanılan korten ile, yapıya paslı bir görünüm kazandırıldı.

Fotoğraflar: Nils Petter Dale

Oslo’nun Gamlebyen adlı tarihi kent merkezinin geçmişi, Ortaçağ’a kadar uzanıyor. Yirminci yüzyılda yaşamış olduğu gerilemenin ardından bölge, günümüzde tekrar popülerliğe kavuşmuş olmanın getirdiği bir soylulaşma sürecinden geçiyor.

Altı kişilik bir aileyi barındıracak kapasiteye sahip Rust House, mevcuttaki aile üyelerinin sayısındaki değişimlere uyabilecek esneklikte tasarlandı. Kütleler, mevcuttaki komşu yapılara uyum sağlayacak şekilde alana yerleştirildi. Alan üzerindeki üç ayrı kütlenin L formunu alması ile birlikte aile için küçük bir bahçe oluşturulmuş oldu.

Zemin katta ve birinci katta dikkatle konumlandırılan pencereler, en üst katta yer alan oturma odasının sahip olduğu geniş manzaranın aksine bu katlarda kentsel dokuya dair dar açılı görüntüler sunuyor. Korten çelikten cepheleri, kontrplak iç mekanları ve beton zemini ile yapının zaman içerisindeki bakım ihtiyacı minimuma indirildi.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın