Pasif Ev Konferansının Öğrettikleri: Yenileme ile Etki Yarat

5-7 Nisan 2024 tarihlerinde Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nin ilham verici ortamında gerçekleşen 27. Pasif Ev Konferansı’nda dünyanın farklı şehirlerinden gelen sektör profesyonelleri, "Küresel iklim değişikliği her gün haberlerde; değişimin yarattığı felaketler her an ekranlarımızda. Peki, inşaat sektörü geleceğimiz için ne gibi tedbirler alıyor? Yeni binaları enerji etkin tasarlamaya dikkat ediyoruz, ancak mevcut yapı stoğumuzu nasıl yeniliyoruz?" sorularına yanıt aradı.

Fotoğraf: Passive House Institute

Küresel iklim değişikliği her gün haberlerde; değişimin yarattığı felaketler her an ekranlarımızda. Peki, inşaat sektörü geleceğimiz için ne gibi tedbirler alıyor? Yeni binaları enerji etkin tasarlamaya dikkat ediyoruz, ancak mevcut yapı stoğumuzu nasıl yeniliyoruz?

Fotoğraf: Esra Aydınoğlu

5-7 Nisan 2024 tarihlerinde Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nin ilham verici ortamında gerçekleşen 27. Pasif Ev Konferansı’nda dünyanın farklı şehirlerinden gelen sektör profesyonelleri, ilk iki gün sunumlarda bu sorulara cevap ararken, son gün yapılan dört ayrı teknik gezide ise Innsbruck şehrindeki başarılı pasif bina uygulamalarını yerinde inceledi. Üç gün boyunca dört yüzün üzerinde pasif bina tasarımcısı mimar, mühendis, enerji danışmanı, yapı fizikçisi ve malzeme üreticisi, sivil toplum ve kamu temsilcileri dünyanın farklı ülkelerinden, farklı tecrübelerini paylaştı. Konferans paralelinde düzenlenen sergide ise pasif binalara uygun malzeme komponentleri sergilendi.

Fotoğraf: Esra Aydınoğlu

Konferans boyunca farklı iklim kuşaklarından farklı pasif bina uygulamaları eş zamanlı olarak sunuldu. Avusturya ve Almanya’da uzun zamandır kullanımda olan pasif binaların yanı sıra Yunanistan’daki dünyanın ilk pasif müzesi, Kanada’da 2029’da oturuma başlanacak dünyanın ilk pasif yüksek katlı binası The Curv, Tayvan’daki ilk pasif ev, İsveç’teki okul projeleri, İspanya’daki anaokulu, Çin’deki otel uygulaması, Romanya’daki ofis binası, Marcel Breuer’in New Haven’daki brutalist otelinin yenilenmesi ilgi çekici sunumlardan sadece bazılarıydı.

Fotoğraf: Passive House Institute

Etkinliğin açılış gününde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Politikaları Merkezi Direktörü Diana Urge-Vorsatz, küresel sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte binalarda ve kentsel alanlarda aşırı ısınmanın azaltılmasında pasif binaların yakaladığı fırsatlara odaklandı.

Fotoğraf: Passive House Institute

“Passive House for Everyone – Herkes İçin Pasif Ev” inisiyatifi kurucusu mimar In Cho, pasif ev kavramını topluma yaymanın etkileyici bir formülü olan anaokulundan başlayarak tüm öğrencilere eğitim verme ve Pratt Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yürüttüğü ilham verici stüdyo çalışmalarını aktardı.

Fotoğraf: Esra Aydınoğlu

OeAD Housing Office’den Günther Jedliczka ise Avusturya’da pasif bina olarak tasarlanmış öğrenci yurtlarında yılda 6.000’den fazla yerli ve yabancı öğrenciye ev sahipliği yapmanın, pasif bina kültürünü Avusturya’da ve dünyada yaymada nasıl başarılı olduğunu paylaştı.

Fotoğraf: Passive House Institute

Konferansın kapanış oturumuna katılan Avusturya İklim Bakanı Leonore Gewessler, pasif binaların hem karbon ayak izini azaltmada hem de yaşam kalitesini artırmada sahip olduğu potansiyeli vurgulayarak, sadece Avusturya’da 500 bin adet mevcut konutun acilen yenilenmeyi beklediğini ve bunun için verilen teşviklerin altını çizdi. Halihazırda Avusturya’da 2 çocuklu bir ailenin geliri 4.000€’nun altındaysa, konutlarını enerji etkin olarak yenileyebilmeleri için devlet %100 destek vermekte.

Fotoğraf: Passive House Institute

Dünya genelinde enerji tüketiminin %22’si konutlarda ve %8’i konut dışı binalarda, %5’i inşaat endüstrisinde, %32’si sanayide, %28’i ulaşımda ve %5’i diğer alanlarda tüketiliyor. Yeni binalar enerji verimliliği bilinciyle yapılacağı için enerji talepleri daha az olacak, ancak mevcut binaların enerji talebi konusunda ne yapacağız? Mevcut bina stoğunu hızlıca enerji verimliliğine uygun şekilde yenilemeliyiz. Artık gereksiz yere daha fazla metrekare inşa etmekten ve hatta mevcut yapıları yenileyerek yeni bina inşa etmekten kaçınmalıyız.

Etiketler

Bir yanıt yazın