Parlak Kuzey Işıklarına Adanmış Kilise

Kuzey kutup dairesinde yer alan bir Norveç şehrine inşa edilmiş olan, sarmal yapıdaki Kuzey Işığı Katedrali, geçtiğimiz ay kullanıma açıldı.

Karla kaplı alanın üstünde yer alan ve 47 metrelik çan kulesi ile ön plana çıkan bu yapı büyük Danimarkalı firma Schmidt, Hammer Lassen tarafından tasarlandı. Firma projeyi, Alta şehrinde düzenlenen ve meşhur Kuzey Işığı görünümüyle ilişkili bir tasarım bulmayı hedefleyen yarışmanın ardından kazandı.

Bu amaçla firma, uzun kış geceleri boyunca doğadaki renkleri yansıtacak titanyum yüzeyle karların arasında titrek ışıklı bir görüntü yarattı.

Firmanın kurucu ortaklarından John F. Lassen katedrale ilişkin şunları söylüyor: “Katedral hem gerçek anlamda hem de mecazi anlamda kuzey ışıklarını yansıtıyor: ruhani, kısa süreli, şiirsel ve güzel.” Lassen ardından ekliyor: “Katedral, bu olağanüstü doğayla etkileşim içinde tek başına bir heykel gibi görünüyor.”

1.917 metrekarelik katedral; kırsal, Kuzeyli stilinin yerine bilim kurgu hissi veriyor. Bunu da ham beton yerine tahta şeritlerle katmanlara ayrılmış yapısı ve uzun pencerelerle çizgili görünüm kazanmış parlak nef sayesinde sağlıyor.

Bu güzel yer, titreyen kuzey ışığıyla bir adım daha öne çıkıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın