Parklara birer ‘deprem üssü’

İstanbul'un parklarına dikilecek 8 metrelik direkler, kendi enerjisini üretebilen, çadıra da dönüşebilen halkın deprem sonrası acil ihtiyaçlarını karşılayacağı teknolojik üs işlevi görecek.

İstanbul’un parklarına dikilecek 8 metrelik direkler, kendi enerjisini üretebilen, çadıra da dönüşebilen halkın deprem sonrası acil ihtiyaçlarını karşılayacağı teknolojik üs işlevi görecek.

İstanbul’u bekleyen olası depremin ardından halkın geçici konaklamadan iletişime kadar ihtiyaçlarını karşılayabileceği konsept bir proje geliştirildi. “Yaprak” adı verilen projeye göre, İstanbul’un parklarına üzerinde rüzgar gülü ve güneş enerjisi panellerinin yer aldığı 8 metrelik direkler dikilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) trafik kontrolünü sağlayan Elektronik Denetleme Sistemi’ni üreten şirketi İSBAK, olası İstanbul depremi sonrasında vatandaşların geçici günlük ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla konsept bir proje geliştirdi. İSBAK Araştırma Geliştirme Bölümü’nün “Yaprak” projesine göre, kentin parklarına 8 metre uzunluğunda direkler yerleştirilecek. Bir kent mobilyası gibi tasarlanan direklerde, kendi enerjisini üretebilmesi için rüzgar gülü ve güneş enerjisi panelleri yer alacak. Led’li aydınlatma, güvenlik kamerası, kablosuz internet hizmeti, bilgilendirme ekranı gibi birçok teknolojik özelliği olan Yaprak, direk kısmına bez bağlanarak bir çadıra dönüşecek.

ALTINDA ERZAK DEPOSU

Yaprak’ın yer altında kalan kısmı da acil yardım malzemelerinin depolanacağı erzak alanı olarak kullanılacak. Projeyle, deprem gibi afet durumlarında, halkın geçici konaklayabileceğive temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği noktaların oluşturması amaçlanıyor. Proje ile, depreme maruz kalan halkın, ısınmadan iletişime, acil yardımdan konaklamaya kadar ihtiyaçlarını karşılaması hedefleniyor.

İNSAN KAYBI 15 BİN İLE 35 BİN

Japon Oyo firmasının 4 yıl boyunca topladığı verilerle, İstanbul’da meydana gelebilecek olası bir depremin kayıpları şöyle belirlendi. 7,2 şiddetinde bir depremde 3 bin 500-5 bin binada çok ağır hasar, 20 bin- 30 bin binada ağır hasar, 90 bin-110 bin binada ise orta hasar.

Toplam 80-100 milyar TL mali hasarın ortaya çıkmasının tahmin edildiği çalışmada, depremde 15 bin- 35 bin kişinin hayatını kaybetmesinin, 500 bin ailenin acil barınma ihtiyacı duyacağının beklendiği belirtildi.

Belediyenin Deprem Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalarda ise, Marmara Denizi’nde oluşacak bir tsunamide en büyük dalga yüksekliği 5,56 metre olarak belirlendi

Etiketler

Bir yanıt yazın