“Parklar bizim, bahçeler bizim”

Şehirlerin içindeki son beton alanların yerel yönetimler ya da hükümet tarafından imara açılmak istenmesi sonucunda pek çok direnişe şahit olduk. Parklar, bahçeler halkın olarak kaldı.

Şehirlerin içindeki son beton alanların yerel yönetimler ya da hükümet tarafından imara açılmak istenmesi sonucunda pek çok direnişe şahit olduk. Parklar, bahçeler halkın olarak kaldı. İşte onlardan bazıları şöyle:

AMASYA

3 Haziran’ı 4 Haziran’a bağlayan gece, Amasya’nın Hızırpaşa Mahallesi İstasyon Caddesi’ndeki etrafı çevrili ağaçlık alana gelen yurttaşlar, akaryakıt istasyonu yapımı için ağaçların kesildiğini belirterek protestolara başlamış, grup içinde bulunan gençler ise parkın etrafını çevreleyen demir panelleri yıkarak işgal eyleminin başlamasına öncülük etmişti.

‘İkinci Gezi’ olarak adlandırılan ve 4 gün süren park nöbeti, avukatların açtığı dava sonucu mahkemenin akaryakıt istasyonu yapımına yürütmeyi durdurma kararını vermesinin ardından sona ermişti.

EDİRNE

Edirne’de 21 Temmuz günü park olarak kullanılan bir alanın ticari alana çevrilerek inşaata başlanmasının ardından iş makinelerinin önünde oturma eylemi yapan 75 yaşındaki Kıymet Peker’in mücadelesi sonuç vermişti.

Kıymet Teyze’nin eylemine gençlerin ve duyarlı yurttaşlarında destek vermesiyle Edirne Bölge İdare Mahkemesi’nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı çıkarılmıştı. Kararın ardından hazırlanan bilirkişi raporunda, alanın ticari alan olarak kullanılamayacağı belirtilmişti.

İSTANBUL

31 Temmuz’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Caferağa Moda bostanını otoparka çevirmek istemesi üzerine çok sayıda yurttaş Moda Gezi Bostanı’nda nöbet tutmaya başlamıştı. Doğa aktivistlerinin, siyasi partilerin ve taraftar gruplarının da katıldığı çadırlı nöbet eylemiyle birlikte Kadıköy Belediyesi 4 Ağustos’ta İBB’ye ruhsat iptali için başvurdu.

Kadıköy Belediyesi’nin verdiği ‘iptal talebini’ değerlendiren İBB, 18 Ağustos tarihinde otopark alanı için verdiği ruhsatı iptal etmişti.

GEZİ PARKI

AKP iktidarının Taksim’de bulunan Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası’nın yapılacağını duyurmasının ardından 27 Mayıs 2013 tarihinde parka dozerler girmiş ve ağaçların kesimine başlanmıştı. Planlar 6 Haziran 2013’te iptal edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın