Paris’teki Vieux Pont de Sèvres ve Aquitaine Pasajları Yeniden Yapılandırıldı

Glorious Thirties’in sonlarında Paris'te inşa edilen Pont de Sèvres, yüksek yoğunluk seviyesi ile karakterize edilen klasik betonarme dokudan oluşan bir mahalle. 1996 yılında “ZUS” Hassas Kentsel Alanı olarak sınıflandırılan mahalleyi yeniden geliştirme planı 2008 yılında başlamış. Öncelik, kamusal alanın, özellikle Vieux Pont de Sèvres ve Aquitaine pasajlarının yenilenmesine verilmiş.

 

 

 

 

Şehir sınırlarının dışında ve eski Renault fabrikasının yanında bulunan yeni Vieux Pont de Sèvres pasajları Trapèze mahallesinin yeni girişi haline gelmiş.

Bu kapalı geçitler, Pont de Sèvres metro istasyonu ile eski Renault fabrikasının bulunduğu alana inşa edilen daha yeni Le Trapèze mahallesi arasındaki en doğrudan bağlantı niteliği taşıyor. Şehrin bu iki parçasını yeniden birbirine bağlamak, çevreleyen kentsel dokudan kopuk kalan betonarme mahallenin entegrasyonunu iyileştirmek için gerekliymiş.

Vieux Pont de Sèvres ve Aquitaine pasajlarının yeniden yapılandırılması, 2013 yılında Atelier du Pont tarafından teslim edilen bir proje olan Espace Forum’un spor ve fitness tesislerinin üzerinde bulunan park alanının yeniden geliştirilmesiyle bir süreklilik oluşturuyor.

Eski, yer üstü bir park yapısını kazmak, betonu kesmek ve gün ışığını yeniden keşfetmek,, mahalleye yakışır yeni bir kamusal alan yaratmanın gereklilikleri olmuş.

1976 yılında Daniel Badani ve Pierre Roux-Dorlu tarafından inşa edilen 798 üniteli iki apartman bloğunun altında yer alan ve aynı adı taşıyan sokağa açılan eski Vieux Pont de Sèvres geçidi, yangın için sadece bir bağlantı tüneli ve erişim noktasıymış. Bir asansör ve daha büyük, daha havadar bir merdiven seti oluşturulmuş. Betonun içinden kazılarak gün ışığının girmesine izin verilmiş ve manzaralar açılmış. Şimdi geçidin bir yanında iki basamaklı bahçe var. Terrazzo ve cilalı betonla tamamlanan yeni ve daha parlak geçiş yolu, insanların düşünmesi ve rahatlaması için uygun alanlara sahip, keyifli, güvenli ve akıcı bir rota sağlıyor.

Bu şantiyenin ana zorluklarından biri, mahallenin günlük yaşamının inşaat boyunca devam etmesine izin vermek olmuş. İki konut bloğunun sakinleri evlerinde kalmış ve dükkanların hepsi açık kalmış.

Bu alan, mekânsal bir bağlantıdan daha fazlası; gerçek bir sosyal ve ekonomik bağlayıcı.

Boulogne-Billancourt kent yönetimi, halka açık geçitler için yapılan karmaşık çalışmalara ek olarak, Vieux Pont de Sèvres geçidinin her iki ucundaki spor aktiviteleri ve mağazaları entegre etmeye çok niyetli olmuş. Eskiden bir otoparkın üç katı olan şey, müthiş bir iç yükseklik hissi yaratmak için açılmış. Çok erken bir zamanda, sitenin yeni özelliklerinden tam olarak yararlanabilecek bir tırmanma alanı yaratma olasılığı ortaya çıkmış.

Tek bir alan oluşturmak için geçidin karşı taraflarında yer alan iki alanı yeniden birleştirmek süreçteki tek zorluk olarak düşünülüyor. Esneklik, cüret ve teknik ruhuyla, bu alanları birbirine bağlamak ve Arkose tırmanma grubu için gerçekten kentsel ve atipik bir alan yaratmak için bir tünel kazılmış.

Arkose birkaç yıldır şehirlerde tırmanma alanları geliştiriyor. Bu alanlar tırmanmaktan daha fazlası için; bunlar, insanların buluşup sohbet edebileceği gerçek kentsel sosyal noktalardır ve bir restoran, bar, mağaza, fitness merkezi ve yoga odası içeriyor.

*Les Trente Glorieuses, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından 1945 ve 1975 yılları arasında Fransa’da otuz yıllık bir ekonomik büyüme dönemine verilen isim.

Etiketler

Bir yanıt yazın