Paris’teki Tarihi Antrepo’nun Dönüşümü Tamamlandı

Entrepôt Macdonald projesine geçtiğimiz haziran ayında yerleşimler başladı. Proje Paris'in önemli dönüşüm bölgelerinden biri olan Paris Nord Est'te yer alıyor; konut, işyeri ve ticaretten oluşan karma işlevli bir planı hayata geçiriyor.

Entrepôt Macdonald, Paris şehir yönetimi tarafından listelenen 17 büyük dönüşüm projesinden biri.

Proje alanını içine alan bir üst ölçekli gelişim planı, 2002 yılında temelleri atılan Paris Nord Est projesi. Paris Nord Est projesi 200 hektarlık bir alanın dönüşümünü kapsıyor.

Paris’in kuzeyi 20.yüzyılın başında Avrupa’nın en önemli endüstriyel üretim alanlarından biri haline geldi. 750 hektarlık alanı kaplayan endüstri bölgesi 50.000 kişinin çalıştığı dev bir fabrika gibiydi. Bölge 1970’lerin sonlarında ekonomik ve sosyal krizle karşı karşıya kaldı. 1990’ların sonundan beri bölgenin dönüşümüyle ilgili, zaman zaman taraflar arasındaki anlaşmazlıklara da sahne olan, bir fikir geliştirme sürecine girildi.

Paris Nord Est bölgesi, Paris’in kuzeyindeki banliyöler ve şehir merkezi arasındaki bağlantının sağlanabilmesi açısından stratejik bir öneme sahip. Bölge merkezle çeper arasında bir sınır görevi görüyor ve şehrin ulaşım şemasında önemli yere sahip olan çevre yolu ile demiryolunun kesişiminde yer alıyor. 2002 yılından beri hayata geçirilmeye başlanan proje, bölge için ofis, konut ve servis alanlarından oluşan karma kullanım öneriyor.

Entrepôt Macdonald’da işte bu gelişim planının bir parçası. Paris banliyöleriyle şehir merkezi arasında köprü görevi görmesi planlanan bina aynı zamanda Paris’in en uzun binası. 616 metre uzunluğundaki bina 1970 yılında Marcel Forest tarafından Calberson SNTR için tasarlanmış. Antrepo, tren yolundan gelen malzemelerin bulvarda bekleyen kamyonlara yüklenmesi için tasarlanmış. 

Binanın gelecekte başka amaçlarla kullanılmasını öngören Paris Belediyesi, olası gelecek senaryolarına müsade eden bir bina tasarımını şart koşmuş. Bu nedenle bina, metrekaresi yaklaşık 2 ton taşıyabilen, bir “bodrum kat” olarak tasarlanmış. İşlevini yitirip atıl duruma geldikten sonra Paris Belediyesi’nin şirketlerinden birine devredilen alanın master plan çalışması için, 2006 yılında açılan bir yarışma sonucunda OMA görevlendirilmiş. Floris Alkemade (OMA’nın o zamanki ortaklarından) ve Xaveer De Geyter tarafından yürütülen planlama süreci sonucunda, bünyesinde toplu konut, ofis binaları, okul, kütüphane ve hatta yeni bir sokak barındıran bir şema oluşturulmuş. Şemanın çok çeşitli bir kullanıcı profiline hitap etmesi amaçlanmış.


Uzun ve yekpare blok bölümlere ayırılarak 15 mimarlık firması her bir bölümün tasarımını yapmak için görevlendirilmiş. Yapının tek parça ve monoton bir kütle olmaması için geliştirilen yöntemin sonucunda daha boşluklu ve çok dilli bir bina elde edilmiş.


Projenin, Paris banliyölerinde inşa edilen ve çok eleştirilen toplu konut projelerine benzememek için, karma kullanımlı, boşluk doluluk oranları özenle tasarlanmış, kamusal alan ve konut alanı ilişkisi düşünülmüş bir altlık önerdiği düşünülse de projenin başarısı hakkında söz söylemek için daha erken olduğu yapılan yorumlar arasında.


Proje hakkında daha ayrıntılı bilgiye projenin internet sayfasından ulaşabilirsiniz:

http://www.entrepotmacdonald.com/

Etiketler

Bir yanıt yazın