Paris’teki Le Corbusier Sergisi ile İlgili Faşizm Tartışmaları Gündemde

Paris'te açılan Le Corbusier sergisi, mimarın antisemitik görüşlerini yansıtmadığı gerekçesiyle eleştirildi.

29 Nisan’da Paris’te açılan “Le Corbusier, Measures of Man” sergisi birçok eleştiriyi beraberinde getirdi. Serginin, mimarın faşist görüşlerinin üstünü örttüğüne yönelik eleştirilere sergiyi düzenleyen kurum Pompidou Centre’dan cevap geldi. Küratörler Oliver Cinqualbre ve Frederic Migayrou da Cobursier’nin antisemitik görüşlerini yansıtan çoğu kitabını göz artı ettikleri gerekçesiyle eleştirilmişlerdi.

Pompidou Center’ın sözcüsü, serginin Corbusier’nin politik geçmişine referans vermediğini çünkü bu sergide asıl konunun onun mimarlığında ve resimlerinde sunulan insan bedeninin ölçüleri olduğunu söyledi. Ortaya konan eleştirileri yanıtlayan 1987’de başka bir sergi yapıldığı için küratörlerin bu sergide bu tartışmalara yer vermedikleri ifade edildi.

Gösterimde olan sergi Le Corbusier’nin politik görüşlerini yansıtmamasına rağmen Pompidou Center ve Le Corbusier Foundation 28 Nisan’da mimarın 1930’lar ve İkinci Dünya Savaşı sırasındaki yaşamı ve inançlarına odaklanan bir araştırma projesi yapılacağını duyurdu. Bulguların da gelecek yıl geniş kapsamlı bir sempozyumda paylaşılacağı belirtiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın