Paris’te Tarihi Binanın Yenileme Projesini Mahkeme Durdurdu

Paris'te 1869'da inşa edilen ilk alışveriş merkezi La Samaritane'in yenileme projesini hazırlayan SANAA'ya mahkemeden izin çıkmadı.

Louis Vuitton, Christian Dior gibi ünlü markaları barındıran LVMH’nin yeniden geliştirme hamlesiyle tarihi yapı 2005 yılında kapatılarak yeni bir alışveriş merkezi oluşturması için tadilata girdi.

Tanınmış mimarlık ofisi SANAA, 2011 yılında tasarladığı yenileme projesiyle etrafındaki birkaç binayı yıkarak tarihi yapıyı yeni transparan bir cephe tasarımıyla öne çıkarmayı önerdi. Fakat projeye karşı çıkan gruplar yeni yapının Haussmann’ın mimarlık tarzına uygun düşmediğini ve cephenin adeta bir duş perdesine benzediğini söyledi.

2014 mayıs ayında mahkeme sonucunda projenin durdurulmasına karar verildi fakat proje devam ettti. Bu süreçte Rue de Rivoli’deki üç binadan ikisi yıkıldı fakat son mahkeme kararıyla inşaat bir kez daha durduruldu.

Society for the Protection of Landscapes and Aesthetics, SOS Paris gibi kentteki çeşitli koruma grupları mahkeme kararını makul bulduklarını belirterek şu ifadelere yer verdi “Simgesel hale gelen La Samaritane davasında asıl mesele tarihi merkezlerdeki çağdaş mimarlığın nasıl olması gerektiğidir. Parislilier demokratik mücadelemizin zaferini desteklemeli”

Projenin geliştiricisi LVMH ise karar için yüksek idare mahkemesine gideceklerini belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın