Paris’te Hibrit ve Tersine Çevrilebilir Bir Yapı

Paris’te Hibrit ve Tersine Çevrilebilir Bir Yapı

Bruther ve Baukunst'un Paris’in çevre mahallesinde tasarladığı öğrenci evi ve otopark, işlevsellik ile biçimi Le Corbusier'i andıran brütalist bir dilde birleştiriyor.

Fotoğraflar: Maxime Delvaux

Ecole Polytechnique ile bağlantılı olan gelecekteki Zone d’Amènagement Concertè (ZAC)’nin bir parçası olan bu heybetli yapı, Parisli mimarlık ofisi Bruther – Belçikalı mimarlık ofisi Baukunst işbirliğinde tasarlandı. Paris-Saclay’deki kampüs, tamamlandığında üniversitelere, araştırma merkezlerine, teknoloji, bilgisayar bilimi ve mühendislik sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlere ev sahipliği yapacak.

Yapı, kompleksin merkez üssü olan merkezi bir bahçe etrafında eklemlenen, titiz ve kompakt U-şeklindeki bir yerleşim düzeniyle karakterize olmuş. İçinde çok sayıdaki işlevi, örneğin 192 öğrenci konutunu, 500 kamu ve özel otoparkını, mağazaları ve topluluk alanlarını barındırıyor.

Mahalleye saygı duyacak şekilde geçirgen bir filtre olan çift katlı zemin kat, ticari ve ortak kullanım alanlarına ev sahipliği yapıyor. Üstteki iki kat, otoparkları ve bazıları dubleks olan daireleri içeriyor.

Brüt betondan kolonlarla kirişlerin strüktürünün ve uzun pencerelerin modüler ritmi, Le Corbusier’in dilini ve Brütalist bir yapıyı andırıyor. Bu dil benzerliği aynı zamanda otoparklara ve dairelere giden heykelsi merdivenlerle sarmal rampalara da yansıyor. Sıralı olarak alçaltılmış beşik tonozlu çatı, yapıya domestiklik ve endüstriyellik arasında dengelenmiş bir hava veriyor.

Yapı, kompleks bir bina olmaktan ziyade, maksimum esneklik ve geri dönüşüm prensibine göre; kullanıcılarının değişen ihtiyaçlarına göre doldurup boşaltan bir tür strüktürel dış iskelet gibi çalışan, tam donanımlı bir makine.

Bu yaklaşıma göre, gelecekte park yerlerine ihtiyaç duyulmaması halinde, iki otopark katı konutlara dönüştürülebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın