Paris’in Banliyösünde Bir Sosyal Konut Projesi

Atelier du Pont tarafından tasarlanan “Paris. 61” adlı sosyal konut birimleri iki ile yedi kat arasında değişen bir dizi binadan oluşuyor.

Paris’in Ivry-sur-Seine bölgesinde yapılan sosyal konut projesi, eski bir sanayi bölgesi olan alanın canlanmasını sağlıyor.

Sakinlerinin çok farklı koşullarda yaşayan insanlardan oluşacağının öngörülmesi, tasarıma da yansımış. 61 adet konut birimi, ölçekler arasında geçiş sağlamak için, iki ile yedi kat arasında değişen bir dizi binadan oluşuyor.

Sokağın köşesinde yer alan binalar toplu konut olup mahalle üzerinde oldukça geniş bir yer tutuyor.

Güneyde yer alan küçük meydana doğru alçalan bina yükseklikleri ve yapıların arasında bulunan ara mekanlar tasarımın tipolojisini oluşturmuş. Bu tipoloji, eskiden bu mahallede insanların nasıl yaşadığını da yansıtıyor.

Arazi, taşkın önleme yönetmelikleri kapsamına girdiğinden, konutlar zemin seviyesinin üstünde yükseltilerek tasarlanmış.

Zemin seviyesinden yükseltilerek yapılan tasarım, tüm alana hakim bir görünüm ile birlikte, toplu konut birimleri ve kamusal alan arasında yumuşak bir geçiş sağlıyor; zemin seviyesine parkın ağaçlarının bulunduğu bir yol vasıtasıyla ulaşılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın