Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’na Yönelik Bir Konut Projesi

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’na Yönelik Bir Konut Projesi

Brenac & Gonzalez & Associés, Fransa’nın Saint-Ouen kentindeki bir kasabada üç farklı konut binası tasarladı.

Fotoğraflar: Sergio Grazia, Stefan Tuchila

Geliştirilen proje ile, Kuzey Paris’in banliyöleri için yeni, örnek bir metropol bölgesi geliştirmeye yönelik bir fırsat sunuluyor Projede, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nı kutlamak, Fransız kültürünü ve onunla ilişkili değerleri artırmak amaçlanıyor. Bu iddialı misyon ile COP 2021 (31 Ekim – 12 Kasım 2021 tarihleri arasında küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltma amacıyla 197 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen bir organizasyon) tartışmalarında kanıtlandığı ve nihai anlaşmada da belirtildiği gibi, Paris’in iklim değişikliğiyle mücadeledeki itici gücü destekleniyor.

Olimpiyatlar, bir arada yaşadığımız dünyadan periyodik anlar sunarak zamanın aktığını tasdik ediyor. Bu birlikte yaşama anlayışı, dayanıklı ve çevre dostu bina tekniklerinin acil değişim ihtiyacı ve stratejik gelişimi üzerine düşünme imkanı yaratıyor.

Brenac & Gonzalez & Associés’in bu uluslararası etkinliğe katkısı, Fransız teknik bilgisini ve inşaat stratejilerindeki bilinçli değişimi sergilemek için harika bir fırsat sunuyor. Projedeki her şey, yeni inşaat teknikleri geliştirmeye, ortak ve özel alanları iyileştirerek metropollerdeki konutlara yönelik yenilikçi tipolojileri araştırmaya dayandırılmış. Tarihi Olimpiyat mekanlarının aksine, Paris dinamiği içerisinde rahat bir aile ortamı geliştirmek için uzun vadeli bir tasarım yapılmış. Sporcuların kaldığı dairelerin, hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde konut dairelerine dönüştürülmesi için, tasarım sürecine bu konuyla ilgili bir bölüm eklenmiş.

Proje 3 stratejik yapıyı kapsıyor: Parsel 1, Quai de Seine ile Agnès Varda Caddesi’nin köşesinde; Parsel 5, Maille Finot boyunca; Parsel 8 ise Agnès Varda Caddesi üzerinde konumlandırılmış. Parsel 1’in stratejik önemi; bir geminin pruvasını andıran, cömert beyaz sundurmalarıyla Seine Nehri’ne hakim olan benzersiz bir siluet tasarlanmasında yatıyor. Bu özgün manzara aynı zamanda alt kattaki geniş terasla, yoldan geçenler ve ziyaretçiler tarafından da deneyimlenebiliyor. Parsel 5 ve 8, merkezi parkın iki tarafında birbirini dengelemenin yanı sıra, kentsel gelişimi yapılandıran alternatif ızgarayı da bir bütün haline getiriyor. İnce yapraklı uzun ağaçlardan oluşan bu merkezi park; insanların huzur ve sükunet için, hareketli şehirden kaçıp ağaçların gölgesinde dolaşmalarına ve dinlenmelerine olanak tanıyor.

Mimarlar yaptıkları tasarımda; gösterişten uzak, incelikli ve duyarlı bir anlatımı teşvik eden, özenli ve alçakgönüllü bir mimari yaklaşım geliştirmiş. Cite du cinema’dan aldıkları ilham; korkuluklar, pencereler, güneş korumaları gibi detayları grafik açıdan keşfetmelerine olanak tanıyor.

Parlak ve mat bitişli terakota karolar ile cephede büyük motifler oluşturulmuş. Bu titreşimli desende, Meunier çikolata fabrikalarının ve Jules Ferry okullarının tartan ızgaralarına ve tuğla süslemelerine referans verilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın