Parametrik Düşey Limitler

"Parametrik Düşey Limitler" adlı çalıştay Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz Aralık ayında yapılan Parametrik Yüzey Mekan ve Oyun çalıştayında hayli keyifli projeler sunan MSGSÜ bu dönem de yeni bir parametrik tasarım çalıştayına imza attı.

14-18 Nisan 2014 tarihleri arasında, Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Dengiz’in desteğiyle düzenlenen, Öğr. Gör. Aslı Ağırbaş’in yürütücülüğünde gerçekleşen “Parametrik Düşey Limitler” adlı çalıştay bir sergiyle sonuçlandı.

16 mimarlık ve 1 endüstri ürünleri tasarımı öğrencisinin katılımı ile gerçekleşen workshopta katılımcılar düşey eksende geliştirdikleri konseptler doğrultusunda daha önce tecrübe sahibi olmadıkları parametrik tasarım uygulama araçları olan Rhino ve Grasshopper programları aracılığıyla çeşitli formlar ürettiler.

Sonuç ürünlerinin 3 Boyutlu baskısını alma imkanı bulan katılımcılar, ürettikleri fikirler doğrultusunda çesitli prototipler geliştirerek parametrik kümelemeler ile düşey eksende yükseldiler. Her canlı için düşeyde mekan arayışı konseptinden yola çıkılan, farklı futurist yaklaşımlarla sonuçlanan workshopta, deniz canlıları için yeraltı yaşam alanları, geleceğin rüzgar türbinleri, robotik gökdelen eklenti birimleri, parametrik minare tasarımı gibi birçok fikir geliştirildi. Katılımcılar, bu fikirleri sayısal görselleştirme teknolojilerini kullanarak, sabit fotogerçekçi görseller, lineer hareketli görüntüler ya da üç boyutlu etkileşimli ortamlar şeklinde görselleştirdiler.

Mimar Aslı Ağırbaş’ın desteğiyle çağdaş sayısal tasarım düşünme, üretme ve fabrikasyon tekniklerini öğretmeyi amaçlayan atölye çalışmasında katılımcılar dikey büyüme algoritmaları ile tasarım eskizleri ürettiler. MSGSÜ Sayısal Tasarım Araştırma Laboratuarı’nın ikinci etkinliği olan bu çalıştayta geliştirilen tasarım taslakları, fotogerçekçi görseller ve 3 boyutlu baskılar ile sunuşlar haline getirildi. Atölye bitiminde Aslı Ağırbaş parametrik tasarım araçlarının kullanımının yanı sıra sonuç ürününün fabrikasyon sürecinin önemini vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın