Parametrik Bank

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde, Doç.Dr. Aslı Ağırbaş yürütücülüğündeki mimarlık lisans seçmeli dersi kapsamında “Parametrik Bank” üretildi. “Parametrik bank”, dönem sonuna kadar Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Haliç Yerleşkesi, D Blok stüdyo katında görülebilir.

Tasarım, Muhammet Bilgiç, Sena Aslan, Hakan Canik, Ayşe Nur Turan, Emine Zülal Öztürk, Fatma Zehra Kurtiş, Onur Özden, Ali Kozalı, Şeyma Bölükbaşı, Banu Ağca, Sena Nur Çokça, Günay Elif Çetingül, Merve Vapurcu ve Sena Sarıoğlu tarafından grup çalışması halinde yapıldı. Tasarımın yapım süreci aşağıdaki videodan izlenebilir.

Öğrencilerin tasarım süreci sonundaki deneyimleri ve düşünceleri ile ilgili bazı notlar aşağıdadır.

Ayşe Nur Turan: “Her zaman büyük bir grupla çalışmanın çok zor olduğunu düşünürdüm. Fakat bu projeyle birlikte bazı şeylerin tek başına yapılamayacağını, ve bir olmanın, çok olmanın ne kadar kıymetli olduğunu öğrendim.”

Muhammet Bilgiç: “Teknolojiyle gelişen tasarım araçlarını kullanmamak, telefon yerine telgraf ile haberleşmeye benzer.”

Sena Aslan: “Bir ürünü ortaya çıkarırken çıkan zorluklar, fikir alışverişleri, ekip çalışması ve somut bir ürün.. Tasarımın en güzel hali..”

Sena Sarıoğlu: “Parametrik tasarım ürünü elde ettiğimiz bu ders kapsamında, elde ettiğimiz en önemli kazanımlardan biri, dijital tasarımı kontrollü bir süreçte deneyimleyip, takım çalışması ile koordineli bir şekilde çalışıp, ortaya ürün çıkartmak oldu.”

Sena Nur Çokça: “Bu çalışma benim 1/1 ölçekli ilk çalışmamdı. Malzeme ve birleşim detayları hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum”

Fatma Zehra Kurtiş: “Bir ürünü tasarlayarak bir mekana hayat ve yaşanmışlık kattığımız için ve bu çalışmanın bir parçası olduğum için çok mutluyum.”

Merve Vapurcu: “Hayal ettiğimiz fikri imal etmek, sahip olacağımız mesleğimizin en güzel gücü..”

Banu Ağca: “Mimarlığın sadece çizimlerden ibaret olmadığını hissettim.”

Günay Elif Çetingül: “Bilgisayar programları yardımıyla farklı çeşitlilikte tasarımlar yapılabileceğini gördüm.”

Hakan Canik: “Parametrik tasarımın insanlar üzerinde farklı tepkilere yol açtığını gördüm. Herkesin bank denildiğine aklına gelen belli kalıpları, şekilleri bugün yaptığımız parametrik tasarımla kırdığımızı gördüm. Gören kişilerin ilk tepkisini izleme fırsatım olduğu için bunları söyleyebilirim. İnsanların farklı bir bank tasarımıyla karşılaşması onlarda şaşkınlık uyandırdı, bu doğrultuda ilk tepkileri bankı incelemek oldu.”

Etiketler

Bir yanıt yazın