Paraguay’da Sıkıştırılmış Toprak Bloklardan İnşa Edilmiş Bir Ev

Paraguay’ın başkenti Asunción’da yerel mimarlık ofisi Equipo de Arquitectura tarafından tasarlanan Intermediate House adlı proje; iç ve dış, ışıklar ve gölgeler, doğal ve yapay, endüstriyel ve işçilik arasında bir bağ kuracak şekilde inşa edilmiş.

Sıkıştırılmış toprak bloklar ve tonozlu bir çatı ile doğal gün ışığı alan ve doğayla güçlü bir bağlantısı olan bir ev oluşturmuş.

Evin çatısı, mülkün çevresini oluşturan tabandan tavana mobilyalara dayandığından yapısal destek görevi işlevsel hale gelmiş.

Ofis evi, doğal olanı inşa edilenle birleştiren bütüncül bir ara alan olarak tasarlamış. Doğal havalandırmanın kesiştiği, iç ve dış arasındaki sınırların seyreltildiği bu ara alanı oluşturmak için elle preslenmiş tuğlalar şeklinde pişmemiş toprak duvarlar kullanılmış.

190 m²’lik arsanın merkezinde, fiziksel olarak ayrılmış ancak görsel olarak birbirine bağlı iki blok arasında bir mango ağacı ayraç görevi görmüş. Işığı geçirecek şekilde tasarlanmış delikli duvarlar, kapılar ve panjurlarla dönüştürülen 115 m²’lik inşa edilmiş alan, yerel, subtropikal bir bakış açısıyla var olana cevap verecek şekilde hayata geçirilmiş.

Projede endüstriyel inşaat teknikleri ve el işçiliği arasında bir orta nokta bulunarak, ikisi arasındaki dengenin geleneksel inşaat tekniklerine alternatifler üreten teknolojik bir yöntem olarak uygulanmasına özen gösterilmiş.

Sıkıştırılmış toprak bloğu ortadan kesmek, çatıyı oluşturan sağlam tonozların yapısal stratejisini oluşturmuş. Blokların kesilmesiyle ortaya çıkan bağlantılar, ince bir beton yükü alan donatıların birlikte çalışması için kalıp işlevi görmüş.

Projenin tasarım ve uygulamasında, hammaddenin üretiminden mobilya mekanizmasının tasarımına kadar uzanan geniş bir yelpazede, proje ve yapımı arasındaki sentezi bulma çabası yansıtılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın