PARA Project’ten Yüzen Pavyon

PARA Project, Belçika'nın Brugge kentindeki bir kanal üzerinde ahşap bir pavyon tasarladı. Pavyon, bitişiğinde yer alan 15. yüzyıldan kalma bir evin "ikizi" niteliğinde.

Bruges Diptych adı verilen pavyon, teması “TraumA” olarak belirlenen 2021 Bruges Trienali için bir etkinlik alanı olarak tasarlandı. Küratörlere göre bu yılın teması, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki ünlü Ortaçağ kentinin dış görünümünün ardındaki yaşamı ortaya çıkaran “gizli alanları” keşfediyor.

Bienalin küratöryel bildirisi, katılımcılara “görkemli cephelerin arkasında neler oluyor” ve “bir Ortaçağ şehri nasıl deneyimlenir ve burada nasıl yaşanır” sorularını yönlendiriyordu. PARA, bu çağrıya, uzaktan bakıldığında Ortaçağ kanal evlerinin formunu ve ölçeğini taklit ediyormuş gibi görünen bir pavyon tasarlayarak karşılık verdi.

Yakından incelendiğinde, pavyon, şehrin cephelerinin ardında yatanları “ortaya çıkarma” fikrine kavramsal bir yanıt olarak, birbirinden ayrılıyormuş gibi görünen iki hacme bölünüyor.

Ofis, pavyonun kanal evine olan yakınlığını, “formel yabancılaşmalar üzerine bir çalışma” olarak tanımlıyor. “Yine de pavyon; yönelim, malzeme, ölçek yoluyla yeni komşusunda kendisinden bir şeyler buluyor.”

Alanın koruma statüsü nedeniyle pavyon, mevcut binalara karşı herhangi bir olumsuz etkiden kaçınmak için kanalda yüzen, birbirine bağlı 15 duba üzerinde konumlandırıldı. Böylece pavyon ile bitişiğindeki kanal evi arasında, eve zarar verebilecek bir teması engelleyen dar bir boşluk oluşturuldu.

Ahşap yapıdaki büyük açıklıklar ile tarihi binanın cephesini çerçevemek amaçlandı. Pavyonun karşılıklı iki cephesinde küçük çıkıntılar tanımlanarak, ziyaretçilerin kanalı seyredebilecekleri bölümler elde edildi. Tarihi yapının üçgen çatısında yer alan pencereler, yüzer pavyonda bırakılan geometrik açıklıklar ile taklit edildi ve yapıların görsel olarak birbirini tamamlaması sağlandı.

Etiketler

Bir cevap yazın