Panorama Architecture’dan Akdeniz Beşeri Bilimler Merkezi’ne Akdenizli Bir Yapı

Aix-en-Provence'ta yer alan Panorama Architecture tarafından tasarlanan proje, Akdeniz Beşeri Bilimler Merkezi Araştırma Kampüsü'nün (Maison Méditerranéenne des Sciences de l’Homme – MMSH) genişletilmesini kapsıyor.

Akdeniz Beşeri Bilimler Merkezi, Akdeniz coğrafyası konusunda uzmanlaşmış bir beşeri ve sosyal bilimler araştırma ve eğitim enstitüsüne ev sahipliği yapıyor.

1990’lardan kalma mevcut bina, bir bahçe etrafında U şeklinde bir kat planında düzenlenmiş. Alan caddeye bakan bir giriş binası, asma katında kafeterya bulunan çift yükseklikte bir lobi, bir oditoryum ve bahçenin sonuna kadar kuzey-güney yönünde uzanan iki kanattan oluşuyor.

Akdeniz Beşeri Bilimler Merkezi’nin mevcut binasına yapılan ek bina, açıklıkları azaltılmış büyük kütlelerden oluşan, Akdeniz tarzında sade ve zarif bir şekilde tasarlanmış. Bu içe bakan yapı, merkezi bir bahçeyi çevreliyor.

Mevcut yapının kuzey tarafında yer alan ek binanın tasarımının uyumlu olmasına ve güncel fonksiyonları taşımasına özen gösterilmiş. Akdeniz mimarisinden esinlenilen taş duvarların çift kalınlığı mükemmel yalıtım sağlıyor.

Zorluklar
Projede karşılaşılan zorluklar; mevcut binayla bir denge ve uyum yaratarak inşa edilen yapıyı tamamlamak, yeni binanın kendi girişini planlamak ve mekanın genel uyumunu bozmadan özel çalışma şekli ile ayırt edici kılmak olarak özetleniyor.

Proje
Projenin ana fikri, mevcut yapıyı U-şekilli bir tasarım içerisine alıp, açık bahçeyi kapalı bir alana, bir verandaya dönüştürerek tasarıma sığdırmak olarak belirtiliyor. Mevcut cephelere uygun olarak bina önceki minimalist yapıya uyuyor.

Bina boyunca, doğuya doğru ışığı yönlendiren iki dikey kırık oluşturularak mekanda saydamlık sağlanmış. Açıklıklar, konumlarına bağlı olarak, kapalı hacimlere bakış açıları oluşturan beyaz beton dikey deliklerle donatılmış.

Anıtsal merdiven, güneş ışığının giriş lobisine tümüyle dolmasını sağlayan bir tavan penceresi ile iki düzeyi birbirine bağlıyor. Lobinin arkasında yer alan ve koyu ahşap panellerle kaplanmış 80 kişilik oditoryum, beyaz beton dış yüzeyle kontrast oluşturuyor.

Etiketler

Bir cevap yazın