Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Kuracak

Laodikeia Antik Kenti'nin girişinde kurulacak enstitü, bu alanda Türkiye'deki üniversiteler arasında köprü görevini üstlenecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Pamukkale ziyareti sırasında “Arkeoloji Üniversitesi” kurulması önerisi üzerine başlatılan çalışmalar sona ulaştı. Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, öncelikle “Arkeoloji Enstitüsü”nün kurulacağını söyledi. Türkiye’deki bütün üniversitelerin bu enstitüden faydalanacağını belirten Bağcı, arkeolojide yeni bir dönem başladığını söyledi.

Ziyarette istedi

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti, aralarında PAÜ Rektörü Prof. Hüseyin Bağcı’nın da bulunduğu senato üyelerini ağırladı. Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, üyelere antik kent hakkında bilgi verdi. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, 2011 yılında Cumhurbaşkanı Gül’ün, Denizli’ye gelerek Laodikeia Antik Kenti’ndeki kazıları incelediğini hatırlattı. Gül’ün, çalışmaları gördükten sonra, her üniversitenin belli alanlara ağırlık vermesi gerektiğini dile getirdiğini anlatan Bağcı, “PAÜ’nün de önceliğinin arkeoloji olması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Laodikeia’dan üniversitemize gelinceye kadar bu bölgede bir arkeoloji üniversitesi kurulması yönünde önerilerde bulundu. Biz bu öneriyi bir emir kabul ederek çalışmalara başladık” dedi.

Rektör Bağcı, tek başına arkeoloji üniversitesi yerine bölgede bir arkeoloji enstitüsünün daha uygun olduğu sonucuna varıldığını dile getirerek, “Denizli’de kurulma hazırlıkları tamamlanan arkeoloji enstitüsü bu alanda Türkiye’deki üniversiteler arasında köprü görevini üstlenecek. Bu enstitü Denizli’de kurulunca bütün üniversiteler, bizim enstitümüz üzerinden uluslararası düzeyde işbirlikleri yapabilecek. Çalışmalarda önemli bir aşama kat edildi. Enstitü, Laodikeia Antik Kenti girişinde olacak. Konuyla ilgili ihalelerimizi tamamladık” diye konuştu.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Stratonikeia Antik Kenti’nin Hellenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin bütün sosyolojik donelerini veren bir antik kent olduğunu söyledi. Stratoikeia’nın dünyada benzerinin olmadığını anlatan Bağcı, Cumhurbaşkanı Gül’ün bu antik kenti görmesini istediklerini de dile getirdi. Stratonikeia Kazı Başkanı, PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ise, “Stratonikeia, antik dönemden günümüze tam anlamıyla yaşan bir arkeoloji ve tarih kentidir. Antik Dönem ve Osmanlı yapıları yan yana durmakta ve bu yapılar Osmanlı Dönemi taş döşeli yollarda yürünerek gezilebilmektedir. Bu şekilde kültürel zenginliğin, tarihsel hoşgörünün günümüzde halen daha yaşadığı kentler yok denecek kadar az” dedi.

Bağcı: 8 yerde çalışma yapılıyor

Rektör Bağcı, PAÜ’nün arkeolojik kazı projeleri arasında Muğla’da Stratonikeia, Denizli’de Laodikeia, Kütahya’da Aizanoi, Kars’da Ani, İzmir’de Efes kentlerinde Bakanlar Kurulu kararlı kazılar ve Antalya’da Syllion kentinde yüzey araştırmaları bulunduğunu söyledi. Denizli Müze Müdürlüğü ile birlikte Tripolis ve Hierapolis gibi kentlerde önemli çalışmaların yapılmakta olduğuna da belirten Bağcı, “Yani toplamda kazı başkanlığını ve araştırmalarını, yöneticiliğini üstlendiğimiz 8 antik kentte çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Buna dünya ölçeğinde arkeoloji araştırmaları bazında baktığımız zaman, bir dünya üniversitesi olma yolunda kilometre taşlarını hızla geçen PAÜ, arkeoloji alanında da üzerine düşen ne gerekiyorsa onu yaptığını ya da yapmak arzusunu bütün dünya bilim camiasına duyuruyor” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın