Özel Hassasiyetlerle Tasarlanan Bir Psikiyatri Kliniği

Amerikalı mimar Jason Danziger, Berlin'de alternatif bir psikiyatri kliniği tasarladı.

Berlin Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve mimar Danziger, psikiyatri doktoru Martin Voss ile birlikte Berlin’de mimarlık ve psikiyatri ara kesitinde özel bir psikiyatri kliniği geliştridi.

Mimarlık ve sosyal çevre hakkında çalışmalar sürdüren Danziger, bu proje için, hastalar ve onları çevreleyen fiziksel, sosyal çevre ilişkisini ele aldığını belirtiyor.

Danziger, Voss ile ortak çalıştığı bu özel klinik ile ilaç kullanımın psikiyatri tedavisinde devre dışı bırakmayı hedefleyen “soteria projesi” gerçekleştiriyor.

İlk olarak 1970’lerin başında Amerika’da hayata geçirilen bu projede iddia edilen şuydu: “Eğer psikotik hastalarla yeteri kadar, birebir ilgilenilirse ilaç kullanmadan da bu hastaların iyileşme olasılığı vardır.” Yapılan ilk çalışmalarla da bu doğrulanmıştı. Klasik ilaç tedavisiyle ulaşılan iyileşme oranları elde edilebilmişti.

Bunun sonucunda, bu alternatif proje ilk kez 1984 yılında Bern’de hayata geçirilmişti.

Psikiyatride sağlık ve hastalık arasında kesin bir ayrım olmadığını ifade eden Voss, bu sebeple hastalarla kurulan hassas ilişkinin ve empatinin kritik olduğunu belirtiyor. Bu kritik durum ile başa çıkabilmek için renk, ışık, malzeme ve biçim gibi mimari görsel unsurlar kullandığını belirten Danziger, 8 oda için de farklı renk ve mobilya kullandığını ifade ediyor.

Aynı zamanda sosyalleşme alanı olan oturma odası için, meşe gibi rahatlatıcı, doğal bir malzeme tercih eden mimar, doktor hasta ve görevlilerin ortak kullandığı bu alanın genel atmosferinin önemine dikkat çekiyor.

Amerikan mimar “Soteria Berlin” projesiyle, BDA Berlin 2015 ödülüne layık görüldü.

Etiketler

Bir yanıt yazın