Özel Ekipmana İhtiyaç Duymadan Bir Günde İnşa Edilebilen Barınak: Cortex

Mimarlık ve tasarım stüdyosu Cutwork, mültecilerin barınma sorunlarını ele alan, daha önce bir inşaat deneyimi olmayan insanlar tarafından tek bir günde inşa edilebilen kalıcı bir konut ünitesi geliştirdi.

Bu yenilikçi ve öncü tasarım, halihazırda daha geleneksel çözümlerle ele alınamayan kritik sorunların çoğunu çözmeyi amaçlıyor. Cortex Barınağı olarak adlandırılan barınak, inşaat konusunda deneyim ve/veya uzmanlığa sahip olmayan herhangi iki kişi tarafından, 1 günde inşa edilebiliyor. Kolay bir şekilde uygulanabilmek üzere tasarlanan yapıyı inşa etmek için herhangi bir makine veya özel ekipmana ihtiyaç duyulmuyor. Maliyet, enerji ve çevre açısından verimli olan Cortex Barınağı, içindekilere normal şartlara göre daha güvenli ve çok daha yüksek verimli bir mekan sunuyor.

Bugün dünyada 25,9 milyon mülteci var. Dünya Bankası 2050 yılına kadar 143 milyon kişinin zorla yerinden edileceğini öngörmekte. Mülteci kampları geçici tesisler olarak kabul edilmekte. Oysaki Nijerya’daki Dadaab gibi bazı mülteci kamplarında, birçok insan 20 yılı aşkın süredir yaşıyor. Her altı ayda bir değiştirilen açık ve geçici çadırlarda yaşamak, mevcut durumu maliyet, sürdürülebilirlik ve yaşam standartları açısından kusurlu hale getirmekte.

Cutwork tarafından tasarlanan Cortex Barınağı, yaşam için istikrar sağlayan bir yapı. Daha önce bir inşaat deneyimi olmayan insanlar tarafından tek bir günde inşa edilebilen, kalıcı, hızlı montajlı konut ünitesi oluşturmak üzere Cortex Composites ile ortaklaşa geliştirilen barınak, Cutwork’ün bükülebilir metal boru inşaat sistemini ve Cortex Composite’in yuvarlanabilir beton teknolojisini birleştiriyor.

Cutwork’ün temel teknolojilerini kullanarak metalik borular elle kolayca bükülür ve barınağın çerçevesini oluşturmak için mimari yapılara kilitleniyor. Su geçirmez ve yıkanabilir yalıtım levhaları daha sonra panelin içindeki bu metal çerçeveye tutturulup ve kilitleniyor. Son olarak, Cortex Composite’in yenilikçi ve çevre dostu beton tekstili dış çerçevenin üzerine seriliyor. Tekstilin üstüne su eklendikten 24 saat sonra beton, yapı üzerinde tamamen koruyucu bir kabuk oluşturmak üzere sertleşiyor.

Otuz yıldan fazla dayanacak şekilde tasarlanan Cortex Barınağı, maliyet ve bakım açısından mevcut geçici çadır sisteminden daha avantajlı; her mevsim ve iklim koşulları için hava koşullarına dayanıklı, güvenli ve güçlü duvarları yangına, kesilmeye ve vandalizme karşı dayanıklı. Beton zemin, çadırların normal çıplak zeminlerinden çok daha sağlıklı ve rahat bir ortam oluşturuyor. İç duvarlar yıkanabiliyor; sıcak ve soğuğa karşı yalıtım sağlıyor. Yüksekte yer alan bir pencere, önemli derecede aydınlatma, havalandırma ve manzara sağlıyor. Çatıdaki güneş panelleri, cep telefonlarını şarj etmek ve mekanı aydınlatmak üzere enerji sağlıyor. Barınağın içine tuvalet, duş ve yemek pişirme için ocağın dahil edilmesi, sakinlerinin genellikle tehlikeli ve düzensiz ortak pişirme ve yıkama alanlarından izole olmasını sağlıyor. Sığınak tasarımının uzun vadeli olması ve maliyet endişeleri nedeniyle, yapının farklı koşullara uyum sağlamasına olanak veren ekstra tasarım özellikleri eklenebiliyor.

Cortex Composite’in yenilikçi malzemesi, kurulumu ve kuruması için daha az zaman harcayarak geleneksel betondan daha iyi performans gösteriyor. Geleneksel betondan %90 daha az malzeme kullanarak (sadece 1,25 cm kalınlığında) geleneksel betonda göre üç kattan fazla basınç dayanımına (9000+ psi) sahip oluyor ve geleneksel betona göre %90 karbon tasarrufu sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın