Özel 3 Boyutlu Baskı Kirişler Çelikten 10.000 Kat Daha Dayanıklı

Dayanıklılığıyla gönüllerde taht kuran çelik kirişler, 3 boyutlu baskı özel yapım kirişlerin üretilmeye başlanmasıyla tarihe karışacağa benziyor.

Tam anlamıyla uzay çağı ürünü olan bu son teknoloji kirişler, son derece hafif olmasının yanı sıra çeliğe oranla çok daha dayanıklı.

Bu yenilik, Nottingham Üniversitesi’nden Yong Mao ve meslektaşlarının, birçok buluşu bir araya getirmesi ile ortaya çıkmış. Sürece öncelikle, içi boş bir kirişin kopma için gereken çekme kuvvetini bulmak adına test edilmesiyle başlanıyor. Testin ardından sofistike bir yazılım kullanılarak kirişi desteklemek için gereken 3 boyutlu baskı iç fraktal strüktür analiz ediliyor ki ortaya çıkan strüktür kemiklerimizin içerisinde yer alan örüntüye oldukça benziyor. Her analizin ardından bu işlem tekrar ediliyor. Kirişin içerisinde yenilenen fraktal düzen her tekrarda kirişe ciddi bir dayanım kazandırırken, ağırlıktaki artış ise ihmal edilebilir düzeyde oluyor. Üçüncü nesil bu kirişlerin günümüz teknolojisinin varabileceği uç noktalardan biri olduğu söyleniyor çünkü ortaya çıkan ürün çelikten 10.000 kat daha fazla dayanım gücüne sahip.

Bu yenilik ile gidilebilecek son noktayı sınırlayan tek bir etmen var, baskı teknolojileri. Yeni nesil bu kirişlerin üretimi ile yükünüzü taşımak için fazladan destek kullanmanıza gerek yok, bu sebeple eğer örüntünüz mükemmel değilse, başınız dertte olabilir. 3 boyutlu baskı teknolojisinin gelişmesiyle, büyük ölçekte mükemmellik bir sorun olmaktan çıkacağa ve çok daha fazla tekrar yaparak çok daha dayanıklı ve hafif strüktürler elde etme imkanına sahip olunacağa benziyor. Kim bilir belki de bir sonraki aşama 3 boyutlu baskı insan kemikleri üretmek olur!

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın