“Oyun Alanları”

Siemens Sanat, 7 Mart'tan itibaren "Oyun Alanları" isimli sergiye Siemens Sanat'ın Fındıklı'da bulunan galerisinde ev sahipliği yapıyor.

Mevcut briefler üzerinden gerçekleştirilen tasarım portfolyoları, artık günümüzde sanıldığı gibi tasarım yapmayı, tasarım alanının kendi sınırlar içinde kalmaya zorlayamamakta. Tasarımın pratik karşılığı, aynı zamanda güncel sanatın da konusunu oluşturuyor. Disiplinler ötesi bu durum, sanat ve tasarım arasındaki sınırların da aşınmasına yol açıyor.

Serginin küratörü Sinan Niyazioğlu sergide yapıtları yer alan isimlerden Hollandalı yazı karakteri tasarımcısı René Knip’in “oyun alanım” tarifine dikkat çekerken, grafik tasarımcı Oded Ezer’in “şaşırtıcı sınırlar” yorumunun bu disiplinler ötesi durumun ilginç örnekleri olduğunu belirtiyor ve bu tasarımcıların üretim sürecini rutin egzersizler olarak konumlandırdığını da ekliyor.

Oyun Alanları: Grafik Tasarımcıların Deneysel Üretimleri Hakkında Bir Sergi
“Oyun Alanları” sergisi, tasarımcıların atölyelerinde ortaya çıkan deneysel üretimlerin hem üretildikleri ülkelerin görsel kültür hafızalarına yeni buluşlarla eklenmelerini, hem de bu üretimlerin yerleştirme, kamusal sanat, sokak sanatı veya çevresel sanat gibi sanat eğilimlerinin medyumlarıyla disiplinler ötesi uygulamalarını gösteren bir bakışla kurgulandı. Bu sergi, uzun yıllardır düzenlenen “Grafist: Uluslararası İstanbul Grafik Tasarım Günleri”ne bugüne kadar davet edilmiş dünyaca ünlü tasarımcıların deneysel üretimlerinden oluşan “Grafist Arşivi”nden sınırlı bir seçkiyi içeriyor. Hollanda’dan René Knip, Touching Graphic Design Video Seçkisi (Hollanda’nın önemli grafik tasarımcıları üzerine yapılmış bir video çalışması), İngiltere’den Alan Fletcher, Patrick Thomas, Almanya’dan Henning Wagenbreth, İsrail’den Oded Ezer’in üretimlerindeki disiplinlerötesi alana yönelen bu deneysel sergi, günümüzde görsel iletişim tasarımına dönüşen grafik tasarım disiplininin yeni medyalardan yararlanması kadar sanat eğilimleriyle etkileşime geçerek görsel düşünmeyle ilgili önerilerini paylaşıyor.

Siemens Sanat’ın misafir küratör programının davetlisi olarak küratörlüğünü Sinan Niyazioğlu’nun yaptığı farklı grafik sanatçılarının üretim aşamalarında ortaya çıkardığı deneysel eserlerin sergileneceği “Oyun Alanları” sergisi, 7 Mart – 9 Mayıs 2012 tarihleri arasında, haftanın her günü 10.00 – 19.00 saatleri arasında Siemens Sanat’ta ziyaret edilebilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın