Oyuklarından Işık Alan Bir Aile Evi

Abraham Cota Paredes Arquitectos tarafından Guadalajara’da inşa edilmiş, ışığın kontrolü ile mekânların akışını birleştiren evin merkezinde, iki kat yüksekliğinde bir avlu yer alıyor.

Guadalajara’da bulunan ev, Meksika’daki güvenlik sorunları nedeniyle büyük duvarlarla birbirinden ayrılmış özel arazilerden birinde inşa edildi. Kaotik bir şehirde, tecrit ve izolasyon arayışının yarattığı ikilik, içe dönük bir mimarlık üretti. Bina, ışığın doğru kontrolü ve mekanların akıcılığını birleştiren bir atmosfer oluştururken, en temelde kullanıcının mahremiyetini gözetiyor.

Bodrum katında yer alan çok amaçlı oda, ev sahibi ailenin beraber vakit geçirme ihtiyacından doğdu. İki kat yüksekliğinde bir avlu, bodrum katına güneş ve temiz hava sağlamak için tasarlandı. Avlu, mekâna karakter kazandıran ağacın dikilmesi için iyi bir bahane oldu. Birleştirici bir rol üstlenen avlu, binanın farklı seviyelerindeki girişler ile yemek alanı arasında, direk olmayan, mekânsal bir ilişki kurulmasını sağladı. Ulaşılamayan, fakat görülebilen mekanlar…

Arazinin arkasına bakan yemek odası iki kat yüksekliğinde bir hacmin içine yerleşti. Bodrum katındaki avluyla ilişkilenen bu hacim, fark edildiğinde şaşkınlık yaratan, üç katlı, parçalı bir yapı üretti. Çocukların odaları ikinci kata yerleştirildi. Yekpare tırabzanlı merdiven, mekâna heykelsi bir eleman olarak katılırken; ana yaşam alanının bir avlu aracılığıyla aydınlandığı, evin en son seviyesini de keşfetmemizi sağladı. Doğu ışığını içeri alan bir pencere, evdeki sıcak havanın dışarı salınmasını sağladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın