Otobüs Durağıyla İç İçe Bir Yapı

İsviçre’nin Klettgau şehrinde bulunan Beringen köyünde Marazzi Reinhardt tarafından tasarlanan konut, kamusal kullanımlara izin veren yapısı ile standart konut algısının sınırlarını zorluyor.

Belediye, müşteri ve mimar arasındaki iş birliği ile arazi ve toplum için katma değer sunan bir bina inşa etmek mümkün olmuş.

Otobüs durağıyla iç içe geçmiş ve neredeyse yaşanmaz bir halde olan 60 yıllık eski kulübe yerine bu yapı tasarlanmış ve mülke ait dış mekanın aynı zamanda kamusal bir alan olarak kullanılması sağlanmış. Standartlaştırılmış konut algısının sınırlarını zorlayan yapı, bir mağaza ve iki küçük stüdyo ile birleştirilmiş bir otobüs durağını bünyesinde barındırıyor.

 

En başından beri projenin amacı, basit malzemelerle değerli bir mimari yaratmak olmuş. Perdahsız duvar, brüt beton ve masif ahşap zeminler, inşaat sürecinin izlerini gösterir şekilde bırakılmış. Kaplama ve kısmen geri dönüştürülmüş malzemeler belirli yerlerde öne çıkarken, diğer alanlarda ham görünüm tercih edilmiş.

Beton, taş ve ahşap kullanılarak sağlamlık öne çıkarılmış. İç beton duvarlarla desteklenen boşluklu bir duvarla ahşap çatı desteklenmiş.

Mümkün olan yerlerde malzemeler işlenmemiş ve doğrudan yerleştirilmiş, bu şekilde kırsal mimariyle bağlantılı bir yakınlık geliştirilmiş. Hammadde ve konstrüksiyonun kalitesi bilinçli olarak görünür bırakılmış.

Yapı; küçük dikdörtgen açıklıkları, taş çerçeveli geniş formatlı girişleri, dar gölgeliği ve katı malzeme kullanımı ile bölgedeki her köyde bulunabilen geleneksel “Trotten”leri andırır şekilde tasarlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın