Osmanlı’nın Çılgın Projeleri: Kızılırmak Projesi

Gümüşkan Madeni Eski Müdürü Ahmed Bey 1848'de Kızılırmak üzerinde taşımacılık ve tarımın iyileştirilmesine dair bir proje teklifi hazırlamıştı.

Abdülmecid’in tahtta olduğu 1848 senesinde Gümüşkan Madeni Eski Müdürü Ahmed Bey, Kızılırmak Nehri üzerinde kayık işletilerek ulaşım ve nakliyenin kolay yapılması, barajlar kurularak tarım arazilerinin sulanması, nehrin çevresindeki ormanlardan kereste temin edilmesi ve bazı bölgelere zeytin ağacı dikilmesi gibi altı maddeden oluşan bi proje teklifi hazırlamış ve teklifi 112×53 cm büyüklüğünde bir harita üzerine işleyerek Ticaret Nazırı Süleyman Paşa’ya sunmuştu.

Ahmed Bey ayrıca teklifte nehrin su seviyesinin eşitlenmesi işinin kendisine verilmesi halinde, masraf adı altın herhangi bir miktar talep etmediğini de eklemişti. Karadeniz’den Kayseri’ye; Kayseri’den Sivas’a kadar nehir taşımacılığının bu proje ile mümkün olacağı, yapılan masrafların elde edilcek gelirle kolaylıkla karşılanabileceği, yılda hazineye beş bin kese kazandırılabileceği eklenmişti ancak proje hayata geçirilmedi.

Kaynak: Şahin, T., 2012. Osmanlı’nın Çılgın Projeleri, Yitik Hazine Yayınları, İstanbul.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın