Osmanlı’nın “çılgın projeleri” birer birer hayata geçiyor!

Osmanlı İmparatorluğu'nun 'çılgın projeleri' bir bir hayat buluyor.

Tarih araştırmacısı Turan Şahin imzasıyla Yitik Hazine Yayınları tarafından yayımlanan “Osmanlı’nın Çılgın Projeleri” adlı kitapta, boğazda yapımı süren tüp geçitten, Haliç ve Boğaz’a inşa edilen köprülere, Marmara’yı Karadeniz’e bağlayacak kanaldan, çeşitli zaferlerin anısını yaşatacak abidelere kadar pek çok eserin ilk planlarının Osmanlı döneminde yapıldığı belirtiliyor.

Çoğu ilk kez yayımlanan 41 projenin yer aldığı kitaptaki Osmanlı’nın yüzyıllar sonra olsa da gerçekleşen veya gerçekleşmesi için adım atılan “çılgın” projeleri şöyle:

Leonardo da Vinci köprüsü!
S. Prerault’un Cisr-i Enbubi Projesi (Deniz altı çelik tünel): Sirkeci ve Haydarpaşa garlarını birleştirmeyi amaçlayan ilk teklif, 1860’da Prerault’tan geldi. Proje Sultan Abdülhamid dönemi eseri. Osmanlı Devleti, teknik eksiklikler gördüğü projeyi uygulanabilir olmaktan uzak buldu. Proje, 2004’te inşasına başlanan Marmaray’ın devreye girmesiyle hayat bulacak.

Leonardo da Vinci’nin Haliç Köprüsü Projesi: Vinci, 1503’te Haliç üzerinden Pera’yı İstanbul’a bağlayan bir köprü projesi geliştirdi. Projeyi ısmarlayan 2. Beyazıd, projenin boyutlarından telaşa kapıldı ve köprü hayata geçmedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vinci’nin Haliç köprüsü projesini hayata geçirmek için çalışıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın