Osmanlı yadigarı Emir Sultan Camisi

Emir Sultan'ın adını taşıyan Bursa'daki cami, 500 yıldır ibadete ev sahipliği yapmasının yanı sıra görüntüsüyle büyülüyor.

AA muhabirinin Bursa İl Müftülüğü ve Büyükşehir Belediyesinden edindiği bilgiye göre, XV. yüzyılın başında Emir Sultan’ın eşi Fatma Hundi Hatun tarafından yaptırılan ve bulunduğu mahalleye adını veren tarihi caminin, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait.

Kare planlı ibadet alanının üzerini büyük bir kubbenin örttüğü caminin giriş bölümünde, şadırvanlı, geniş ve güzel bir avlu yer alıyor. Bursa camileri içinde en geniş ve en güzel avlusu olan cami olarak nitelendirilen avlu, 16 kaş kemerli ahşap kagir revakla çevrili bulunuyor.

Çok süslü olan mihrabında mermer ve altın yaldızlar kullanılan caminin çevresinde birçok tarihi çeşme bulunurken, Emirsultan Camisindeki mimari unsurları bir başka camide görmenin mümkün olmadığı ifade ediliyor.

Kuzey doğu ve kuzey batı köşelerinde, taştan yapılmış iki minaresi olan camide, ibadet yerinin tabanları tuğla, avlusu taş döşeli, yapının beden duvarları ise taş ve tuğladan yapıldığı gözleniyor.

1795’te tamamen yıkılan ve 1804 yılında III. Selim tarafından tekrar yaptırılan, ancak 1855 depreminde zarar gören cami yeniden onarıldı.

İbadethanenin avlusunda bulunan türbede ise Emir Sultan, oğlu Emir Ali, eşi Hundi Hatun ve iki kızı yatıyor. Türbenin iki tarafında odalar yer alır.

Emir Sultan türbesi ve adına yaptırılan cami, Bursa ile yeni tanışanların tamamına yakınının ilk uğradığı tarihi mekanların başında geliyor.

Bursa’ya yolu düşenler, Osmanlıların kuruluş devrinde Bursa’da yaşamış olan, soyu Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hüseyin’e dayanan büyük alim ve veli Emir Sultan Hazretlerinin adını taşıyan camide namaz kılmadan ve türbesinde Fatiha okumadan gitmiyor.

Camide bin kişi aynı anda namaz kılabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın