‘Osmanlı şehircilik mirası yok ediliyor’

Prof.Dr. Cemal Kafadar, önceki gece katıldığı televizyon programında İstanbul 'da ve başka kentlerde sürdürülern kentsel projelerin Osmanlı şehircilik mirasını yok ettiğini söyledi. Kafadar, bu konuda ses çıkaran herkesi de 'kamuoyu oluşturmaya' çağırdı.

Cemal Kafadar, Cem Erciyes’in sunduğu Ayşe Hür ve Ahmet Kuyaş’ın katıldığı TRT Türk’teki Geniş Zaman’a konuk oldu. Prof. Kafadar, İstanbul’la ilgili soru üzerine şöyle konuştu: “Şu anda 15-20 çok büyük proje söz konusu. İstanbul gibi tarihi bir şehrin dokuusna bunun ne getirip ne götüreceğini düşünmeden bu işlere girmek çok tehlikeli. Ama bir şeyin çok lafı edilince galiba harcamak kolay oluyor. Osmanlılık sözünü siyasal ve ideolojik şeylere meze etmek çok kolayımıza gidiyor. Burada bir tek siyasi hareketi kastetmiyorum, hepimiz bununla büyüdük. Ama iş gerçekten tarihi mirasa sahip çıkmaya gelince laf ebeliğinden somut projeleri konuşmak mümkün olmuyor.

Bursa da çok vahim durumda.

Çok büyük bir kamu hazinesi olarak gördüğüm, kamu hakkı olarak savunmak istediğim, Osmanlı şehircilik mirası yok ediliyor. Bununla ilgili olarak şu veya bu projeye ses çıkartanların kamuoyu oluşturmak için çalışmalarını öneriyorum.” Cumhriyet’in ilk yıllarında Osmanlı tarihine yönelik bir ‘diyet’ uygulandığını söyleyen Prof. Kafadar, “Şimdi ise bir tarih oburluğu var. Hatta obeziteye doğru gidiyor. Tarih hızla metalaşıyor” yorumlarını yaptı.

Etiketler

Bir yanıt yazın