Osmanlı mimarı dedesinin izini takip etti!

Kentsel dönüşüme 120 milyon dolarlık yatırımla geliyor.

Osmanlı’nın Alman mimarlarından dedesi Julius Wilhelm Graebner’in izini takip ederek Türkiye’ye gelen Amplio Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Erwin Walter Graebner, Haliç bölgesindeki kentsel dönüşüme yatırım yapmayı planlıyor.

Dedesinin 1900’lerin başında Osmanlı’nın tanınmış Alman mimarlarından olduğunu söyleyen Graebner, şunları paylaştı:

”İstanbul’da ve Bursa’da bazı hastanelerin projelerini çizdiğini biliyoruz. Ben aslında dedemin bu geçmişinden bile haberdar değildim. Fakat daha sonra Almanya’nın Dresden kenti ile ilgili bir kitap yayınlandı. Bu kitaptan dedemin İstanbul’da mimar olarak çalıştığını ve 1917’de yine İstanbul’da vefat ettiğini öğrendik. Alman Büyükelçiliği’nin de yardımlarıyla dedemin mezarını nerede olduğunu araştırdık. Sonunda mezarını Teşvikiye’de bulduk.”

Graebner’in Almanya’dan Türkiye’ye dedesinin izinden devam eden yatırım hikayesi de bu noktada başlıyor. Önce Amplio’nun kurucu ortağı Alaeddin Babaoğlu ile birlikte dünyanın 15 Altın Leeds sertifikalı otelinden biri olan Haliç Garden Inn projesini gerçekleşiyorlar. Ardından da sıra Sütlüce’deki kentsel dönüşüm projesi geliyor.

”TÜRKİYE FIRSATLAR ÜLKESİ”
Türkiye’nin fırsatlar ülkesi olduğunu söyleyen Graebner, ”Almanya’daki yatırımcılara da sık sık bunu söylüyorum; Türkiye’ye Ortadoğu’nun ve Asya’nın Almanya’sı, ekonomisi hızla büyülüyor. Haliç’te Hilton Garden Inn’in yakınlarından 90 bin metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm projesinde yer almamız için çağrıldık. Bu projeyi en iyi şekilde gerçekleştirmek ve kentsel dönüşüm için model olmak istiyoruz” dedi.

Bu alanda insanların özgürce yaşayabileceklerini anlatan Graebner, Almanya’dakine benzer bir model oluşturmak istediklerini söyledi.

Kadınların çocuklarını kreşe bırakıp işe gidebildikleri bir proje olacağını belirten Graebner, ”Kentsel dönüşüm için yaklaşık 120 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Daha fazlasını da yapmayı düşünüyoruz, sadece adım adım ilerlemek istiyoruz” dedi.

Amplio’nun kurucu ortağı Alaeddin Babaoğlu da Sütlüce kentsel dönüşüm projesiyle ilgili olarak, ”Şehirsel değişimin doğa ve çevre ile uyumunu gösterecek, Haliç’in kültürünü yaşatacak, özlediğimiz mahalle kültürünü yaşatacak bir dönüşüm planlıyoruz. Bölgede yaşayan halk kesinlikle yerlerinden edilmeyecek” değerlendirmesini yaptı.

Hilton Garden Inn’in Altın Leeds Sertifikasını uygun bir şekilde kenti elektriğini ve sıcak suyunu üretebilen bir otel olması için 5 milyon liralık ek yatırımın yapıldığını belirten Babaoğlu, bu kentsel dönüşümünü de buna uygun şekilde gerçekleştireceklerini bildirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın