Osmanlı Milletler Müzesi

Ömer Çelik, asırlarca çeşitli milletleri bir arada barış içinde yaşatan Osmanlı’yı anlamak için Osmanlı Milletler Müzesi açacaklarını söyledi. Çelik, 1915 olaylarıyla ilgili de İstanbul, İzmir ve Ankara’ya anıt dikeceklerini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Osmanlı Milletler Müzesi kurulması yönünde çalışma yaptıklarını belirterek, “Müze Osmanlı İmparatorluğu’nda değişik etnik gruplara mensup tebaanın barış ve huzur içinde bir arada yaşadığını gösterecek” dedi. Çelik, İstanbul, İzmir ve Ankara’ya Ermeni katliamlarını anlatan anıt yapılacağını bunun için proje yarışması düzenleneceğini kaydetti. Kültür ve Turizem Bakanı Ömer Çelik, 1915 asılsız soykırım iddiaları konusunda yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

Araştırmalara ödül

Yurtdışında Türkoloji alanında çalışma yapan başarılı öğrencelere yönelik Türkiye’nin tanıtımı ve 1915 olaylarına ilişkin görüşlerin aktarılmasını sağlayan proje kapsamında ABD, Almanya, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Fransa, Kanada, Rusya Federasyonu, İspanya, Norveç, İsveç, Cezayir, Lübnan, Endonezya, Malezya, İrlanda, Belçika, Çin Halk Cumhuriyeti’nden öğrenciler Türkiye’de ağırlanmaktadır.

Birlikte yaşama kanıtı

Müzenin kurulmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’nda değişik etnik gruplara mensup tebaanın barış ve huzur içinde bir arada yaşadığının ön plana çıkarılması sağlanacak. Bu konuda yer tahsisi henüz mümkün olmadı. Müze için Yıldız Sarayı Silahhane binası, Sultan Ahmet Meydanı’nda Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Binası, İbrahim Paşa Sarayı’nın Avlusu gündeme geldi.

Toplu Mezar kazıları

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermeni çeteler tarafından Türk köylerine yönelik gerçekleştirilen katliamların ortaya çıkarılması için toplu mezar kazı çalışmalarının Türk Tarih Kurumu, YÖK ve üniversiteler tarafından gerçekleştirilmesi planlandı. Erzurum Tepeköy, Kars Arpaçay, Bitlis Merkez Saray, Giresun Görele, Ardahan Halil Efendi Mahallesi, Iğdır Kadıkışla Köyü, Van Gevaş Yanıkçay Köyü’ndeki kazı çalışmaları yapılarak proje tamamlandı.

Ermeni anıtı yapılacak

Ankara, İstanbul ve İzmir Valiliği Büyükşehir Belediye Başkanlıklarının işbirliğiyle Birinci Dünya Savaşı’nda şehit edilenler ve Ermeni teröristlerce şehit edilen Dışişleri Bakanlığı mensupları anısına yönelik anıt yapılması planlanıyor. Ankara Kızılay, Zafer Çarşısı karşısında bulunan Zafer Meydanı’nda, İzmir Bayraklı ilçesinde denizden doldurularak kazanılan alanda, İstanbul Şişli Maçka Demokrasi Parkı’nda anıt yapılacak. Bunun için proje yarışmasına çıkılacak.

Birlikte Yaşamanın Temeli: Saygı

Osmanlı yönetim anlayışı içinde farklı unsurların her birine ‘millet’ dendiği gibi oluşturulan sisteme de ‘millet sistemi’ adı verilmiştir. Osmanlı millet sisteminin en temel özelliği; farklı inançlara sahip insanlara, kendi inançlarının ve hattâ hukuklarının gerektirdiği şekilde yaşama imkânı tanımasıydı. Dolayısıyla Osmanlı idaresi altındaki her millet başlarındaki patrik, hahambaşı ve metropolitleri ile kendi dinî ve sosyal işlerinde hür ve muhtar bir şekilde yaşamıştır. Neticede Osmanlı, çok-dinli, çok-uluslu ve çok sayıda farklı kültürün birbirleriyle yan yana yaşadıkları bir toplum yapısına sahipti.

Etiketler

Bir yanıt yazın