Osmanlı eserleri yok olmaya yüz tuttu

Van'ın Başkale ilçesinde 1653 yılında Hüsrev Paşa tarafından inşa edilen kale ve medresenin bakımsızlıktan yok olmaya yüz tutması tepki çekiyor.

İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Örenkale köyünde medresesinin yanı sıra kalenin yanındaki mezarlıkta bulunan kümbet ve mezar taşları dikkat çekiyor.

İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Örenkale köyünde medresesinin yanı sıra kalenin yanındaki mezarlıkta bulunan kümbet ve mezar taşları dikkat çekiyor. İ ki katlı olan medresenin büyük bir bölümü halen sağlam durumdayken, her geçen yıl biraz daha tahribata uğruyor. Yetkilere başvurduklarını, fakat henüz somut bir adım atılmadığını ifade eden köylüler, “Osmanlı’nın inşa ettiği doğunun doğusundaki medrese restore edilse turizm açısından güzel bir gelir kapısı oluşturacaktır. Bu tarihi güzelliklerin çürümeye terk edilmesini önlemek için yetkilerin bu konuda duyarlı olmalarını, medresenin ve Hüsrev Paşa’nın içinde yattığına inanılan kümbet ve ona ait caminin restore edilmesini istiyoruz. Köyümüze her sene bu medrese ve kaleyi görmek için turistlerin geldiğini, fakat kar yağışı, yağmur gibi doğa olayları nedeniyle bu yapılar tahrip oluyor” dediler.

Etiketler

Bir yanıt yazın