Osmanlı Arşivi Binası Adım Adım Böyle Yokoldu

Geçtiğimiz hafta Sultanahmet'teki Başbakanlık Osmanlı Arşivi eski binasının otele dönüştürüldüğü haberleri büyük yankı uyandırmıştı.

Geçtiğimiz yıla kadar Sultanahmet’te bulunan Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Kağıthane’de inşa edilen yeni binaya taşınmıştı. Taşındıktan sonra restorasyonuna başlanan Başbakanlık Osmanlı Arşivi eski binasının, geçtiğimiz hafta gazetelerde çıkan haberlerde otele dönüştürüldüğü yazılmış, @ILBERORTAYLIGSU hesabından atılan bir tweet ile de tartışma alevlenmişti.

Kamuoyundan büyük tepki çeken dönüşüm, Sultanahmet’te bir vatandaş tarafından da yakından incelendi ve adım adım fotoğraflandı. Yayınlanan haberler üzerine arşiv binasının otele dönüşümüne dikkat çekmek isteyen duyarlı vatandaş, projeye dair bildiklerini ve gözlemleri sırasında kaydettiği fotoğraflarını Arkitera.com ile paylaştı.

Orjinal Yapının Tipolojisi Bozuldu

Mülkiyeti İstanbul İl Özel İdaresi’nde olan arşivlere ait binalar İpekyolu Kuyumculuk Kıymetli Taşlar Turizm Otelcilik San.Tic.Ltd.Şti tarafından kiralanmış, arşivler taşınır taşınmaz da apar topar inşaata başlanmış. Otelin, belediyeden işletme ruhsatı almadığını belirten vatandaş şunları dile getiriyor:

Bahsi geçen firma, 100-120 adet oda olması gerektiren binalara 246 oda yapmış, ayrıca bodrum katına yaptığı odalarla turizme de balta vurup belediyeden işletme ruhsatı dahi alamazken 5 yıldızlı otel tabelasını girişine asmıştır.

Tarihi yarımadada çivi bile çakılmazken bina üzerine 1 kat kaçak ve altına 1 kat daha kaçak olmak üzere bina araları kapatılıp 2.600-2.800 m² arası kaçak inşaat yapılıyor ve binaya bilinçsizce tonlarca ağırlık yükleniyor. Bir yandan Yerebatan Sarnıcı’nın üzerindeki ağırlık kaldırılmak için uğraşılırken diğer yandan Sura Hotel tonlarca ağırlık yüklemiştir.

İnşaat esnasında pekçok ağaç iş makinaları-kepçelerle sökülmüş, tarihi çınarlar çıkar uğruna katledilip heba olmuştur, Osmanlı Arşivleri zamanında bahçede bulunan bir çok dehliz de molozlarla beraber çöpe gitmiş, tarihimiz resmen katledilmiştir.

Fotoğraflar incelendiğinde orjinal yapının tipolojisinin zarar gördüğü, restorasyon adı altında binaya birçok ekleme yapıldığı görülüyor. Ayrıca binanın çevresindeki yeşil alanın da inşaata dahil edilmiş olması, birçok ağacın kesilmesi ve yapının altında bulunan dehlizlerdeki sütunların da bir köşeye öylece atılması üzücü bir manzara ortaya koyuyor.

Arşivden Otele Dönüşüm

Osmanlı Arşivleri geçtiğimiz sene Sultanahmet’ten, Kağıthane’de TOKİ tarafından inşa edilen Kağıthane Milli Arşiv Sitesi’ne taşınmıştı.

T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü olarak kullanılan eski binanın ise yakın zamana kadar restorasyonu sürüyordu. Restorasyonu tamamlanan yapı yaklaşık 4 ay önce Sura Hotel olarak hizmete açıldı. 

Etiketler

Bir yanıt yazın