Oscarlı Film Mekanları: Lincoln

24 Şubat 2013 Pazar gecesi Oscar Ödül Töreni yapıldı. En İyi Film dalında Argo Oscar'ı kucaklarken aday olan filmlerin mekanlarını incelemeye devam ediyoruz...

Bu 9 film 2013 yılının en iyisi olmak için yarıştı.

Bugün sizlere tanıtacağım film ise Lincoln. Akademi Ödülleri’ne 12 dalda aday gösterilen Spielberg’in filmi sadece 2 Oscar kaptı. Bunlardan ilki En İyi Erkek Oyuncu dalında 3. kez heykelciği ellerinde tutma ayrıcalığını yaşayan Daniel Day-Lewis sayesinde olurken 2. ödül ise benim için asıl önemli olandı: En İyi Prodüksiyon Tasarımı ve En İyi Set Tasarımı!

Film ayrıca Altın Küre’de Drama dalında En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı.

Lincoln

Spielberg geçen seneki Oscar adayı filmi War Horse (Yarış Atı) ile istediği başarıyı elde edememişti, zaten o sıkıcı Lassie kılıklı filmle edemezdi de. Ancak o filmden arda kalan dekorlarla da Lincoln’ü çekmişe benziyor.

Filmin çekimi için ilk başta Taunton ve Massachusetts’de bulunan Dighton düşünülmüş. Ancak daha sonra nadir rastlananacak türde nice mekana sahip olduğu için nice Virginia’nın güzide yöresi Petersburg seçilmiş. Bunun yanı sıra Fredericksburg ve Richmond’da da çekimler yapılmış.

Yönetmen Steven Spielberg ile prodüksiyon tasarımcısı Rick Carter, Lincoln için 8. kez buluştu. Filmde bu sinematik portre tüm detaylarına kadar tasarlanmış. Carter, “Her estetik seçim Tony Kushner tarafından yazılan, Steven Spielberg tarafından ekrana getirilen ve Daniel Day Lewis tarafından canlandırılan bu insanın kalp ve ruh ile eşdeğerde oldu” diyor.

Lincoln’ün Beyaz Saray’daki toplantı odası Carter’ın favori setleri biriymiş. Haritalar ve fotoğraflarla kaplı duvarlar ile mektuplar ve kitaplarla dolu bir masa Türk olduğu iddia edilen ve en sevilen Amerikan başkanlarından olan Abraham’ın o anki duygularını ifade etmekte başarılı. 

Abraham Lincoln de ne esprili adammış ya… Her durumda şakayla karışık bir ders vermeyi bilen Başkan’ın filmi için Spielberg 12 yıldır çalışıyor. Spielberg özellikle Lincoln’ün çalışma odasıyla ilgili titizlenmiş. Aynı duvar kağıtlarını ve Başkan’ın kitaplarını kullanmış.

Set tasarımcıları Jim Erickson, Charles Maloy ve Peter T. Frank kendilerini çok şanslı hissettiklerini dile getiriyor. Keşke 150 dakika boyunca yine sonunu bildiğimiz bir filmi izlediğim için ben de aynı şeyi söyleyebilseydim…

Her şeye rağmen iyi bir dönem filmi, izlenir…

Etiketler

Bir yanıt yazın