Oscar’a Aday 5 Filmin Mekan Tasarımları

Metalocus, çeşitli dallarda Oscar'a aday gösterilen 5 yapımın tasarımlarını incelemişti: Black Panther, Roma, Isle of Dogs, The Favourite, First Man.

Görsel: https://www.instagram.com/fplancroissant/

Kazananların 24 Şubat’ta düzenenlen törenle açıklandığı 91. Akademi Ödülleri’ne çeşitli dallarda aday gösterilen filmlerin yapım tasarımları, farklı mekânlardan titiz detaylar içeriyor.

Kentsel Manzaralar: Black Panther (Yapım Tasarımcısı: Hannah Beachler)

Black Panther, 91. Akademi Ödülleri’nde En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Film Müziği ödüllerinin sahibi oldu.

Bir Marvel filmi olan Black Panther’deki Wakanda kurgusal dünyasının yapım tasarımcısı Hannah Beachler, mimarlar Jean Nouvel ve Zaha Hadid’in tasarımları, Buckingham Sarayı ve afrofütürizm kavramının üzerinde duruyor.

Bitki örtüsünün kullanıldığı büyük yapılar ve konut blokları, Ateliers Jean Nouvel’in tasarladığı Çin, Canton’daki Tencent Tower ve Avustralya’daki One Central Park projeleri gibi gerçek dünyadan mimari referanslar içeriyor.

Jean Nouvel tasarımı One Central Park’ta asma bahçeler, konsollu heliostat (gün dönüştürücü) ve düşük karbon salınımlı yeşil bitki örtüsünden duvarlar ve Fransız peyzaj sanatçısı Patrick Blanc tarafından tasarlanan bahçeler yer alıyor. One Central Park’ın yüzeyi 1.120 m2 dikey bahçe ile kaplı ve yapının çevresinde 383 farklı türden 35.200 bitki yetiştiriliyor.

Kentsel Manzaralar: Roma (Yapım Tasarımcısı: Eugenio Caballero)

Roma, 91. Akademi Ödülleri’nde Yabancı Dilde En İyi Film ödülünü kazanırken; Alfonso Cuarón, En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini kazandı.

Mexico City’nin 70’li yıllarında geçen Roma’nın yönetmeni Alfonso Cuarón, Eugenio Caballero’nun yapım tasarımını “mükemmel” olarak değerlendirdi.

Pan’ın Labirenti filmi ile 2007’de En İyi Yapım Tasarımı Oscar Ödülü’nü kazanan Eugenio Caballero siyah-beyaz drama filmi Roma için detaylı setler tasarlayarak, 70’lerdeki Mexico City’nin bir bölümünü yeniden inşa etti.

Filmde çoğunlukla yönetmen Cuarón’un ailesine ait mobilyalar kullanıldı. Tasarımcı Caballero eski fotoğraflardan yola çıkarak tasarladığı bina cepheleri ile dönemi yeniden canlandırdı.

Kurgulanan Mekânlar: The Isle of Dogs (Yapım Tasarımcısı: Paul Harrod)

Wes Anderson’ın yeni filmi The Isle of Dogs, Altın Küre, BAFTA 2018 gibi birçok törende aday gösterildi ve Berlin’de En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı kazandı.

Yapım tasarımcısı Paul Harrod, Wes Anderson’ın Isle of Dogs animasyon filminin “korkunç ve güzel” mimarisini tasarlarken, Japon metabolist mimari hareketinin ipuçlarını kullanıyor.

Tim Allen’ın animasyon çalışmalarıyla beraber profesyonellerden ve sanatçılardan oluşan büyük bir ekip, 240 farklı sette yer alan 1000’den fazla karmaşık kukla ile Japonya nostaljisini yeniden tasarladılar.

İç Mekânlar: The Favourite (Yapım Tasarımcısı: Fiona Crombie)

The Favourite, ağırbaşlı bir dönem filmi değil. İngiltere’deki tarihi Hatfield House’da çekilen filmin yapım tasarımcısı Fiona Crombie, içinde geniş bir spektrumu barındıran bir dünya tasarladı.

Bir sanat gösterisinin konseptiyle uyumsuz olarak değerlendirilebilecek tuhaflıkta sahnelere yer veriliyor. Kraliyetin yüzyıllardır kullandığı sarayda, yaldızlı kaplamalar ve pudralı peruklar etrafında geçen filmin başrol oyuncusu Olivia Colman En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazandı. Fiona Crombie, bu filmdeki tasarımları ile BAFTA 2019 En İyi Yapım Tasarımcısı ödülünü kazanmıştı.

Ay’da Mekânlar: First Man (Yapım Tasarımcısı: Nathan Crowley)

Filmin yönetmenliğini La La Land’in Oscar’lı yönetmeni Damian Chazelle yapıyor. En İyi Görsel Efekt ödülünü kazanan First Man, Neil Armstrong’un yörüngeye zorla girebildiği 1961’den başlayarak, Apollo 11’in 1969’da aya inişi ile devam ediyor. 

Nasıl sahte bir Ay tasarlanabilir? Yapım tasarımcısı Nathan Crowley’nin tasarladığı Ay’a iniş sahnesini, Neil Armstrong’un Ay’da yürüme macerası takip ediyor.

Crowley, Armstrong’un hayatındaki on yıldan fazla süreyi kapsayan filmde kullanılan malzemeleri, uzay giysilerini ve uzay istasyonu donanımını doğru bir şekilde betimlemek için NASA ile çalıştı.

Metalocus’un inceleme yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

2019 yılı Oscar Ödülleri’ne aday gösterilen ve kazanan filmlerin listesini buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın