Ortak Konut Modeli “Vindmøllebakken”

Norveç’in Stavanger şehrinde konumlanan Vindmøllebakken, Helen & Hard Architects ve Kruse Smith Real Estate iş birliğiyle tasarlandı.

Ekip, Vindmøllebakken ile yeni bir ortak konut modeli üretmenin yanı sıra günümüzün konut piyasası bağlamında bir konut sitesi elde etmenin alternatif bir yolunu gösteren “Gaining by Sharing” modeline dayalı pilot bir proje sunuyor.

Proje, kullanıcılarının insani, sosyal ve çevresel ihtiyaçlarını sürdürülebilir bir şekilde karşılayan 3-5 katlı 40 ortak yaşam birimi, 4 konut ve 10 daireden oluşuyor.

40 daire, kullanıcılarının ortaklaşa kullandığı 500 m²’lik bir alan etrafında düzenleniyor. Binanın kalbinde yer alan ortak alan, sosyal aktiviteleri teşvik ederken aynı zamanda inziva ve mahremiyetin sağlanmasına da imkan veriyor.

Avludan girişi takip eden koridor, bitkilerin yetiştiği çift kat yüksekliğindeki koridora açılıyor. Yemek alanı, atölyeler, misafir odaları ve dinlenme odası gibi mekanlar ortak yaşama katkıda bulunuyor.

Amfitiyatronun vurguladığı merdiven, kullanıcıları dairelere, kütüphaneye ve çatıdaki seraya yönlendiriyor.

Odaların dizilimi, mekanlar ve insanlar arasında görsel bağlantı kurulmasına imkân veriyor. Böylece, kullanıcıların ortak yaşama ne zaman ve ne kadar dahil olacakları konusunda özgürce seçim yapabilmeleri sağlanıyor.

Ana yapı malzemesi olarak sıcak ve sakin bir atmosfer sunan kenevir yalıtımlı ladin kereste tercih edilmiş. Karbondioksit ayak izini en aza indiren ve sürdürülebilir bir seçim olan ahşap, sağlıklı bir iç mekana oluşturulmasına katkıda bulunmuş. Ayrıca, kullanılan ahşap miktarı nedeniyle yangın güvenliğine ve akustik gereksinimlere özellikle dikkat edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın